Бившият ръководител на френско-японския автомобилен алианс Рено-Нисан-Мицубиши (Renault-Nissan-Mitsubishi) Карлос Гон ще се яви в съда днес, за да изслуша лично причините за неговото задържане, съобщи днес японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от световните агенции.

Гон е в ареста от ноември миналата година.

Молбата за лично явяване в била подадена от адвокатите му пред Токийския окръжен съд. До пет дни след подаването на такава молба съдът е длъжен да проведе открито изслушване, на което страната на задържания има право да изкаже мнение. Според адвокатите Гон ще се яви лично в съда, тъй като това е негово право.

В началото на седмицата срокът за задържане на бизнесмена бе удължен с 10 дни до 11 януари включително.

Същевременно на 25 декември Грег Кели, един от най-близките му сътрудници, който бе задържан заедно с Гон, бе освободен под гаранция от 70 млн. йени (около 636 000 долара).

Гон и Кели бяха арестувани на 19 ноември по подозрения в нарушаване на японското финансово законодателство във връзка с укриване на доходи на Гон за периода от 2010 г. до 2015 година.

Според данни на следствието Гон е декларирал за този период само половината от възнагражденията си за работата в Нисан. Токийската прокуратура след това удължи задържането им под стража заради нови подозрения за укриване на доходи на Гон в размер от 4,2 милиарда йени или 37 милиона долара за периода от 2015 г. до 2017 финансова година.

Той е обвиняван и в "тежка злоупотреба с доверие", а по-специално, че е прехвърлил върху компанията отговорността за покриване на негови частни инвестиционни загуби от около 1,85 млрд. йени (16,8 млн. долара)