Канадски съд разпореди отмяната на всички наложени съдебни мерки срещу главната финансова директорка на "Хуауей" Мън Ванчжоу и й позволи да излезе на свобода след близо три години под домашен арест, след като САЩ оттеглиха искането си за нейната екстрадиция от Канада, предаде Ройтерс.

Агенциите съобщиха, че Мън е постигнала споразумение с американската прокуратура.

Канадското министерство на правосъдието заяви, че Мън е свободна да напусне Канада.

"Във всяка ситуация винаги има лъч надежда . . . Никога няма да забравя всички сърдечни пожелания, получени от хора от целия свят . . . Животът ми се преобърна. Това бе един разтърсващ период за мен", каза китайката след като научи решението на канадския съд.

Часове по-късно бе съобщено, че двама канадски граждани, които бяха задържани от Пекин повече от хиляда дни, са освободени и са излетели от Китай за Канада, каза днес пред журналисти канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс.

Майкъл Ковриг и Майкъл Спейвър бяха задържани през декември 2018 г. скоро след като полицията във Ванкувър арестува Мън Ванчжоу въз основа на искане за екстрадиция на САЩ.

Признанието на Мън

По време на изслушване във федералния съд в Бруклин, в което Мън участваше по видеоконферентна връзка от Канада, помощник-прокурорът Дейвид Кеслер каза, че правителството ще снеме обвиненията срещу нея, ако тя спази всички свои задължения по споразумението. Прокурорът допълни, че Мън ще бъде освободена под гаранция, и че САЩ възнамеряват да оттеглят искането за нейната екстрадиция от Канада.

Мън е признала, че е заблуждавала банка за бизнеса на компанията си с Иран, съобщи днес американското министерство на правосъдието.

Министерството каза, че продължава да се подготвя за съдебен процес срещу "Хуауей" и очаква да представи аргументите си в съда.