Страната ни все още чака арбитражно решение за потърпевшите българи, застраховани във фалиралата кипърска компания "Олимпик". Това стана ясно от отговор на министъра на финансите Кирил Ананиев, даден по време редовния парламентарен контрол по запитване от депутата от БСП Крум Зарков.

Според министъра към момента нe e възмoжнo дa ce прoгнoзирa, кaкъв щe бъде изхoдът oт cъдeбнoтo прoизвoдcтвo.

От думите на Ананиев стана ясно, че има споразумение между българския и кипърския гаранционни фондове, но липсва единен подход за обезщетения от застрахователи в Европейския съюз. Казано по друг начин кипърският Гаранционен фонд отказва да поеме отговорност по отношение на застрахователните договори, сключени с българския клон на "Олимпик".

В отговор българският Гаранционният фонд предприе действия за арбитражно решаване на спора.

Важно е да уточним, че най-големият кредитор на "Олимпик" е Кипърският гаранционен фонд. Такива са обаче и всички клиенти на застрахователя в България - след фалита на "Олимпик" над 200 хил. автомобила у нас останаха без валидна застраховка "Гражданска отговорност".

Съгласно Кодекса за застраховането у нас Българският гаранционен фонд не покрива и не гарантира дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване. Застрахователят "Олимпик" (чрез клона си в България) извършваше дейност именно при правото на установяване. Това означава, че Гаранционният ни фонд не изплаща обезщетения вместо този застраховател, който е със седалище в Кипър.

Припомняме, че в края на юли 2018-а постоянният секретар на Министерството на финансите в Кипър потвърди решението на надзорния орган върху застраховането за отнемане на лиценза на "Олимпик" (Olympic Insurance Co. Ltd). Лицензът на застрахователното дружество бе отнет още на 8 май 2018 година. До крайната стъпка се стигна, тъй като компанията не успя да покрие минималното капиталово изискване за платежоспособност, а представеният краткосрочен план за преодоляване на това положение не беше адекватен. На същата дата беше наложена забрана за разпореждане с активите на дружеството със съдействието на Комисията за финансов надзор. Тогава - съгласно практиката в Кипър, на застрахователното дружество бе даден специален лиценз. Той включваше само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори за уреждане на висящи претенции и събиране на дължими към дружеството премии. Този лиценз пък изтече на 8 юни 2018-а.