Глобалните инвестиции в атомната енергетика през 2017 година са намалели с 45 процента спрямо предходната година и са били 17 милиарда долара, съобщи днес вестник "Никей", цитиран от ТАСС.

Изданието се позовава на данни на Международната агенция за енергията (МАЕ) и посочва растящата тенденция в световен мащаб към отказ от атомни електрически централи като причина за спада на инвестициите.

По оценка на МАЕ общият обем на инвестициите в сферата на енергетиката в света през 2017 година е бил 1,8 трилиона долара, което е намаление с 2 процента спрямо предходната година. Капиталовложенията в мощности, които се основават на използването на минерално гориво, са останали на същото ниво като цяло, но инвестициите в строителството на нови АЕЦ в света са спаднали със 70 на сто.

"Никей" отбелязва, че вероятно много страни са започнали да се отнасят с недоверие към атомната енергетика след аварията в японската АЕЦ "Фукушима 1" през пролетта на 2011 година.

Според вестника повишените изисквания за безопасност водят до сериозно оскъпяване на проектите за атомни централи.

Германия реши изцяло да се откаже от АЕЦ, в Швейцария след референдума бе забранено да се строят нови атомни станции, Франция възнамерява да намали зависимостта си от атомната енергетика, напомня "Никей". Подобни процеси текат и в Азия. В Тайван има планове за отказ от АЕЦ, а в Южна Корея се въвеждат сериозни ограничения за използването на атомна енергия, допълни вестникът, цитиран от ТАСС