Търговският съветник в Белия дом Питър Наваро заяви във вторник пред бизнес телевизия CNBC, че китайският технологичен гигант "Хуавей" продължава да бъде блокиран за участие при изграждане на мрежите от пето поколение (5G мрежи) в САЩ, въпреки че преди дни американският президент Доналд Тръмп се съгласи да облекчи някои от наложените върху компанията ограничения.

През уикенда Тръмп се срещна с китайския си колега Си Цзинпин по време на лидерския форум на Г-20 и се съгласи да позволи на американските фирми да продават оборудване на "Хуавей", доколкото няма опасения, че това представлява заплаха за националната сигурност. Той отбеляза, че това решение беше взето, защото американските компании изразиха недоволство, че не могат да търгуват с голямата китайска технологична фирма.

Директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Лари Къдлоу обаче подчерта, че "Хуавей" ще остане в американския т.нар. "черен списък" въпреки облекчаването на някои от наложените от Вашингтон рестрикции.

Междувременно Питър Наваро отново потвърди позицията на Тръмп, че Вашингтон не бърза да постигне търговско споразумение с Китай и че най-важното е да се сключи "правилната" сделка.

"Тръгнахме в много добра посока. Процесът обаче е сложен, както президентът правилно посочи, ще отнеме време и ние искаме да подходим правилно. Така че нека да го направим както трябва", отбеляза официалният представител на Белия дом.