Китайският телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) очаква да достигне прага от 40 милиарда долара за снабдяване от Европа през идните пет години, за да компенсира забранения достъп до американски продукти, обяви пред Франс прес групата.

"През идните години ще се снабдяваме все повече и повече в Европа, като за пет години ще достигнем (разходи от - бел. ред.) 40 милиарда долара. Това е чудесна възможност за европейските компании", заяви в интервю за АФП Ърнест Лин Чжан, президент за Западна Европа в Хуавей.

Това е пряка последица от решението на Белия дом да забрани на американските компании да продават технологии на китайската група, която Вашингтон подозира в потенциален шпионаж в полза на Пекин.

Решението не е без значение и за компании като Куалком (Qualcomm), Интел (Intel), Майкрън (Micron) или Гугъл (Google), тъй като Хуавей харчеше над 10 милиарда долара годишно за полупроводници, резервни части и различни услуги за своите смартфони или мрежово оборудване.

Вече не можем да се снабдяваме в САЩ, затова увеличаваме доставките от Китай, Япония и Европа, за да гарантираме, че производствените ни линии няма да бъдат прекъснати, добави Чжан.

Забраната оказва слабо влияние върху предоставянето на 5 Джи (5G) оборудване, при което групата твърди, че не използва американски продукти.