Концесионерът на Летище София е допуснал пропуски по отношение на сигурността на столичния аеропор. Това заяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщения Христо Алексиев пред ресорната парламентарна комисия. 

Министър Алексиев потвърди, че проверка на Европейската комисия е установила пропуски в сигурността на летището и е даден срок на концесионера за тяхното отстраняване. Ако това не се случи, ще има санкции, дори може да се стигне и до прекратяване на концесионния договор, както се изрази министърът. 

"Не съм доволен от това как се изпълнява тази концесия и от работата на концесионера", съобщи Христо Алексиев пред народните представители от комисията.

"Очакваме много високо ниво на обслужване на пътниците и авиокомпаниите, което аз не виждам", допълни още той.

Министър Алексиев посочи, че не може да влиза в детайли относно извършената проверка, но обяви, че е провел среща с концесионера, който вече е поел ангажимент да реши този въпрос.

Председателят на Комисията по транспорт в 48-ото Народно събрание и депутат от "БСП за България" Георги Свиленски припомни, че неговата политическа формация е била против летището да бъде отдавано на концесия, тъй като е обект от националната сигурност на страната.

По-рано от Министерството на транспорта са изпратили становище до концесионера "Соф Кънект", в което се казва, че е недопустим компромис със сигурността. Концесионерът има 8-дневен срок за отстраняване, който изтича на 11 ноември. 

До този момент фирмата концесионер не е разпространила официална своя позиция по темата.