Американската технологична компания Google подаде възражение срещу глобата, наложена от Европейската комисия за над 4 млрд. евро. Оспорването е било подадено в съда на Европейския съюз в Люксембург, съобщи американската компания в изявление по електронната поща, цитирана от Ройтерс.

Европейската комисия глоби интернет гиганта през юли с рекордните 4,3 милиарда евро. Тя обвинява оператора на търсачката, че принуждава производителите на смартфони да приемат недопустими условия за използването на операционната система Android и да инсталират предварително определени приложения на Google, за да налага собствената си интернет търсачка и да затруднява достъпа на конкуренцията.

Предварително инсталираният софтуер включва приложения за YouTube, електронна поща, мобилни карти, музикална стрийминг услуга, облачни услуги, магазин за теглене на приложения, интернет браузър и др., но според становището на ЕК основният проблем е търсачката и браузъра Google Chrome, която е директно свързана с услугите за търсене.

Санкцията стана факт само година, след като Google получи друг удар от Европейската комисия на стойност 2,8 млрд. долара заради позиционирането на продукти на Google над тези на нейни конкуренти, когато потребителите пазаруват чрез търсачката. 

Google предоставя Android безплатно. Това прави софтуера лидер на пазара с голяма дистанция след втория. Android работи на осем от всеки десет мобилни телефона по целия свят. На второ място е iOS на Apple. В подкрепа на своята позиция Google цитира в електронната поща в изявление на изпълнителния директор Сундар Пичай, според когото Android е създал по-голям избор за потребителите, а не по-малко.