Полската служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) глоби португалската група за продажби на дребно Жерониму Мартинш (Jeronimo Martins) с над 60 милиона злоти (16 милиона долара) заради това, че е сложила етикет "Произведено в Полша" на плодове и зеленчуци, които са внос, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според регулатора полските потребители, които правят патриотичен избор, са били подведени в момент, в който правителството призовава поляците да купуват полски продукти, за да подкрепят икономиката по време на кризата с Covid-19.

Жерониму Мартинш, който е собственик на най-голямата в Полша верига супермаркети Биедронка ( (Biedronka), обяви, че ще обжалва решението, тъй като има сериозни резерви относно доказателствата, събрани от регулатора.

Това е втора глоба за полското поделение на португалската компания. Миналия декември то бе глобено със 723 милиона злоти (197,94 милиона долара) за несправедливо извличане на печалба за сметка на доставчиците.

Полската служба за защита на конкуренцията и потребителите започва съдебна процедура срещу собственика на Биедронка през месец май, като твърди, че потребителите са били заблудени от продукти като белгийски моркови и украински краставици, представени като родно производство.

Потребителите, които искат да си купят полски картофи, домати или ябълки в магазините на Биедронка често са подведени, заяви в комюнике председателят на службата Томаш Хрустни.

Тези нарушения са систематични и продължават от дълго време, добави той.

Регулаторът информира, че търговската инспекция е открила в края на 2019 година, както и през 2020-а и февруари 2021 година, че информацията за страната на произход на плодовете и зеленчуците се е различавала при надписите в магазините и тази на опаковката на пратките или документите за тях.

В 27,8 процента от проверените магазини инспекторите са открили некоректно описание на продуктите на етикетите, съобщи контролният орган.