Президентът на строителната компания "Интеко" Елена Батурина оглави списъка на Forbes с най-богатите рускини. Нейното състояние е оценено на $1,2 млрд. (На снимката в компанията на Юрий Лужков през 2008 г.)

На следващите места Forbes постави три жени с еднакъв капитал (като обобщена цифра).

Генералният директор на онлайн магазина за дрехи Wildberries Татяна Бакалчук е втора с нейните $600 млн. Година по-рано второ място държеше Елена Рибовлева, бившата съпруга на милиардера, собственик и президент на футболния клуб "Монако" Дмитрий Рибовлев. Сега тя е на трето място, като състоянието й е оценено също на $600 млн.

Преобладаващият собственик на авиокомпанията "Сибир" и на "Глобус" (от групата компании S7) Наталия Филева се "разположи" на четвърто място - и тя с капитал от $600 млн.

Петорката оформя членът на съвета на директорите на "Прогресс Капитала" и бивш акционер на завода (за безалкохолни напитки) "Лебедянский" Ольга Белявцева. Нейното състояние се оценява на $500 млн.

В десетката бизнес лидери от нежния пол са съсобственикът на "Групата Черкизово" (производител и преработвател на месо и месни продукти) Лидия Михайлова ($500 млн.), съсобственикът на компанията за недвижими имоти TPS Real Estate Лилия Ротенберг ($500 млн.), членът на управата и юридически директор на "Новатек" Татяна Кузнецова ($450 млн.), акционерът във "Фосагро" Евгения Гурева ($360 млн.), съсобственикът на агропромишления холдинг "Содружество" Наталья Луценко ($350 млн.).

По-рано Forbes публикува годишния си рейтинг на 200-ате най-богати руски бизнесмени. Класацията поведе председателят на Съвета на директорите на Новолипецкия металургичен комбинат (НЛМК) Владимир Лисин, чието състояние се оценява на $19,1 млрд. Втори е собственикът на "Северстал" Алексей Мордашов ($18,7 млрд.). Трети е миналогодишният лидер - президентът на най-голямата газова компания "Новатек" Леонид Михелсон, състоянието на когото се оценява на $18 млрд. Той държеше първенство две поредни години - 2017 и 2016 години.

Как Блумбърг подреди най-богатите руснаци - и с какъв капитал

Състоянието на десетте руски милиардери през 2018 година е нараснало с по-бърз темп в сравнение с капитала на най-богатите хора в другите страни, представени в индекса на милиардерите на агенция Блумбърг, съобщи ТАСС на 18 октомври.

Според данните общият капитал на руснаците, включени в рейтинга, е нараснал с 10,8 процента от началото на годината, а капиталът на американските и британските милиардери за същия период се е увеличил съответно със 7,5 процента и 3,4 процента. Китайските милиардери за момента са с най-лошия резултат, защото общият размер на капитала им се е понижил с 27,6 процента.

Сред руските милиардери в рейтинга на Блумбърг присъства и шефът на "Новатек" Леонид Михелсон със състояние от $21 милиарда. Той се нарежда на 36-о място. На 38-о място е основният акционер в "Северстал" Алексей Мордашов с капитал, който се оценява на $20,1 милиарда. След него, със състояние от 19,9 милиарда долара, се нарежда председателят на съвета на директорите на НЛМК Владимир Лисин. Председателят на управителния съвет на Норилски никел Владимир Потанин е на 42-ро място в рейтинга с 19,2 милиарда долара.