Вчера министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу 7 руски предприемачи, а също и срещу 12 компании, които те контролират, както и срещу 17 високопоставени руски правителствени представители.

Дерипаска се озова в санкционния списък, както и компаниите, които контролира.  Решението на американското правителство да включи милиардера Дерипаска в санкционния си списък може да даде отражение по целия свят, защото неговата бизнес империя има глобално присъствие и има за партньори редица големи международни компании.

Вашингтон наложи санкциите с аргумента, че физическите лица и компаниите под техен контрол извличат ползи от руската държава, която е въвлечена в "злонамерени дейности" по света.

Според "Форбс" състоянието на Дерипаска възлиза нетно на 6,7 милиарда долара. Той е основен собственик на конгломерата И Ен Плюс, който пък е съсобственик на някой от най-големите производители на метали в света - Русал и Норникел. Включването на Дерипаска в списъка със санкции може да породи усложнения и за компаниите, с които той прави бизнес.

Сред тях са германският автомобилен гигант Фолксваген и компанията Гленкор, която търгува със суровини. Дерипаска каза, че решението на САЩ да му наложат санкции е "неоснователно, смехотворно и абсурдно" . "Събитията от тази сутрин са много неуместни, но не и неочаквани", се казва на декларация на Дерипаска, цитирана от Ройтерс. Компанията "Русал" изрази съжаление че е в списъка и допълни, че нейни съветници проучват ситуацията. "Русал" е един от най-големите производители в света на алуминий. Компанията има активи в Италия, Ирландия, Швеция, Нигерия, Гвинея, Гвиана. Притежава дял в австралийската Куинсленд Алумина лимитед - един от лидерите в алуминиевата индустрия и водещата алуминиева рафинерия в света."Норникел" пък има авоари във Финландия, Австралия и Южна Африка. 

Компанията Фолксваген има съвместен завод с компанията ГАЗ, руски автомобилоконструктор, който е филиал на компанията Бейзик Елимънт, също попадаща в обхвата на американските санкции в качеството й на друга компания на Дерипаска. Договорът между двете фирми е до 2025 г. и общият завод произвежда части за Фолксваген. 

Базираната в Швейцария Гленкор пък е акционер в "Русал". Други чужди фирми с връзки с империята на Дерипаска са австрийската строителна компания Щрабаг, както и сингапурската компания Чанги Еърпорт интернешънъл. Дерипаска редовно има срещи с руския президент Владимир Путин. Той инвестира много средства в инфраструктурата за зимните олимпийски игри в Сочи преди четири години. 

Дерипаска е правил бизнес в началото на 21 век с Пол Манафорт, който по-късно стана ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп. По времето, когато е правил бизнес с Дерипаска, Манафорт е предоставял съвети за кампанията на Виктор Янукович, проруския украински президент, избран през 2010 г. начело на Украйна. Базираната в Кипър компания, свързана с Дерипаска - Сърф Хърайзън лимитед заведе дело срещу Манафорт и неговия помощник Рик Гейтс в съд в Ню Йорк през януари, обвинявайки ги, че са си присвоили незаконно повече от 18,9 милиона долара от средства, предназначени за сделки в Украйна през 2008 г.

Жалбата бе резултат от бизнеспартньорство, датиращо от 2006 г., когато Манафорт и Гейтс убедили Дерипаска да инвестира в частен фонд, който да прави инвестиции основно в Русия и Украйна. Въпреки този спор Манафорт се опитал да запази контакти с руския олигарх. Миналата година в. "Вашингтон пост" съобщи, че Манафорт пратил имейл през юли 2016 г. чрез посредник на Дерипаска, предлагащ му "частни срещи" относно президентската кампания на Тръмп. Говорител на Манафорт после каза, че размяната на имейли е била "безвредна" и е целяла събиране на пари, които дължали бивши клиенти на Манафорт.