Exxon Mobil съди ЕС в опит да блокира данъка върху свръхпечалбите

Компаният изчисли, че извънредната т.нар. солидарна вноска ще й струва 2 млрд. долара до края на 2023 г. и това поставя под въпрос инвестициите й в Европа

Обратно в новината

Коментари - Exxon Mobil съди ЕС в опит да блокира данъка върху свръхпечалбите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като знаем, че енергийния пазар е до голяма степен монополизиран и има и официални и неофициални глобални картели, какво толкова странно има държавите да защитят населението си от неконтролируемото свръх поскъпване заради корпоративната алчност. Нали тези фирми могат да се договарят скрито или явно и да си вдигат цените когато и както си поискат. И сметката я плащат обикновените хора - директно или индиректно чрез инфлацията. Това не може да се нарече комунистическа практика, или да се определи като антипазарна мярка. По-скоро това е антимонополна мярка, която държавите правят за да укротят апетитите на тези фирми да се напечелят. И все пак те не взимат печалбите на фирмите, за да се твърди, че нямали интерес да интестират в развитието си. Взимат само ЧАСТ от свръх печалбите им. Само ЧАСТ. И какво правят с тази част - дават я на хората и бизнеса като компенсации за поскъпването на тока, газта, горивата.. Че какво несправедливо има в това? Как по друг начин ще спреш ОПЕК да си вдиат цените както си поискат? Как ще спреш производителите и търговците на ток да си вдигат цените както им скимне, защото смятат, че няма да платят те сметката, а хората? И в такива сложни световни времена къде е солидарността на глобалните фирми да помогтнат на народите? Поне аз очаквам от тях такова поведение - да се откажат от част от свръх печалбите си, и дори от тях да дойде това предложение.

Браво на Ексон! Този данък е незаконен и създава прецедент. Всеки пък като искат да прибират още пари от бизнеса, ще си измислят нов данък.

Надежда всяка тука оставете...

Както винаги, не им се плащат данъци на офшорниците на Федералния Резерв. Тези просто не зачитат държави, правителства, ..., и народи.

На теб плащат ли ти се данъци?

Плащат ми се. За да имаме нормална държава, едно от условията е, всички солидарно да даваме своя принос (според възможностите си). Алтернативата на държавата са - частните, феодални, корпоративни владения, които постоянно водят войни срещу който им е кеф, а „Кеф цена няма“.

Ако Ексон успее, дали ще има вълна от дела, заведени от други компании, които не искат да се разделят с печелабата си?

Това е евроатлантическата солидарност. Накрая винаги печелят краварите.

Ще е чудесен шамар в лицето на тъпото ЕС.

Когато печелеше Газпром краварати се скапаха от рев - сега какъв е проблема?

краварите*

Когато печелиш - печалбата взима държавата, когато губиш, губиш само ти.

В опита си да се откачи от руските енергоносители, Европа я съди американска компания:)))))))) И това е цялата истина за кашата, която не е каша:))))

Много ясно, тия какво си мислят от Европа, че ще си въртят СОЦ практиките от едно време и компаниите ще седят и ще инвестират. Не само ще ги съдят тия малоумници ми и ще спечелят!