Exxon Mobil Corp заяви в понеделник, че е напуснала Русия изцяло, след като президентът Владимир Путин експроприира нейните имоти след седем месеца дискусии за организирано прехвърляне на нейния дял от 30% в големия петролен проект "Сахалин-1", предаде Ройтерс.

Exxon не съобщи дали е получила някаква компенсация за активите, които е оценила на повече от 4 милиарда долара. Говорител на компанията отказа да коментира дали тя ще продължи да оспорва изземването чрез международен арбитражен процес, възможност, отбелязана през август.

"Положихме всички усилия да се ангажираме с руското правителство и други заинтересовани страни", каза говорителят на Exxon.

Компанията заяви, че е благополучно е напуснала Русия, след като правителството по-рано този месец едностранно прекрати петролния и газов проект "Сахалин-1", най-големият в страната.

На 7 октомври президентът на Русия Владимир Путин иззе акциите на Exxon в съвместното предприятие за добив на петрол и ги прехвърли на контролирана от правителството компания. През август Путин подписа първия указ, който според Exxon затруднява безпрепятственото и по екологичен начин излизане от "Сахалин-1". Американската компания реагира на указа от август, като предприе правни стъпки преди арбитраж.

Exxon се опитва да се откаже от експлоатацията на "Сахалин-1" от 1 март, когато обяви, че ще изостави всичките си активи на стойност над 4 милиарда долара, оставяйки отворена възможността за продажба. Тогава компанията заяви, че отблизо ще координира прехвърлянето на операциите със своите партньори - руската компания Роснефт, индийската ONGC Videsh и японската SODECO, за да гарантира, че това ще бъде направено по сигурен начин.

Острият език, съпровождащ официалното напускане на Exxon, показва желания резултат за компанията - напускане на Русия - но при непримирими условия, които биха могли да се превърнат в многогодишни правни спорове, като се започне с арбитраж в европейски съдилища, отбеляза Ройтерс.