Китайският гигант за споделено пътуване Didi Global приключи първия си ден на Нюйоркската фондова борса с оценка от 68,49 млрд. долара, съобщи BBC.

Пазарна капитализация, постигната само с 1% ръст на акциите му при затварянето от предлаганата цена от $14, след като се компанията се върна назад в печалбите.

Отговорът на Китай на Uber събра 4,4 млрд. долара при първоначалното публично предлагане (IPO).

Това беше най-голямото листване в САЩ на китайска компания от дебюта на Alibaba през 2014 г. и последната от поредица китайски компании, които печелят на процъфтяващия американски фондов пазар.

През първите шест месеца на годината около 29 китайски компании са събрали общо 7,6 милиарда долара в първични публични предлагания, според доставчика на данни за финансовите пазари Refinitiv.

Didi се надяваше на оценка до 100 млрд. долара, както отбелязва доклад на Ройтерс през март. Твърди се, че тези очаквания са намалели, след като потенциалните инвеститори изразиха опасения относно скоростта и рентабилността на плановете за разширяване на фирмата.

Didi, както и повечето платформи за споделено пътуване, трупаха загуби, докато стигна до печалба от 30 милиона долара за първите три месеца на тази година.