Глобалната миннодобивна компания Rio Tinto ("Рио Тинто") постигна споразумение с местните аборигени, чиито скални убежища и свети места в Западна Австралия унищожи преди две години заради мина с желязна руда, съобщи Ройтерс, като се позова именно на потърпевшите, но сега постигнали желаното организации.

Унищожаването на светилища и местообитания в дефилето Juukan (Джуукан), простиращо се назад във времето до последната ледникова епоха преди 46 000 години, причини дълбоко страдание на традиционните обитатели - народите Puutu Kunti, Kurrama и Pinikura (Пууту Кунту, Курама, Пиникура).

Освен това предизвика голямо обществено недоволство, трима висши ръководители се простиха с постовете си, както и двама членове на борда, доведе до парламентарно разследване и преразглеждане на споразуменията на минната индустрия с коренните австралийци.

Преди няколко дни министърът на околната среда на Австралия Таня Плиберсек оприличи действията на минна компания, взривяваща древни скални убежища, с тези на талибаните, които унищожиха гигантските дърворезби на Буда и се закле да подобри защитата на местното културно наследство, предаде Асошиейтед прес.

Финансовите условия по споразумението не бяха разкрити от нито една от страните по искане на PKKP (Aboriginal Corporation administers - Puutu Kunti Kurrama people).

"Нищо не може да компенсира или замени загубата, претърпяна в Juukan Gorge, така че това е ориентирано към наследството, за да се гарантира, че нещо положително ще последва за години напред", каза председателят на PKKP Aboriginal Corp Бърчел Хейс.

Фондацията Juukan Gorge Legacy ще се съсредоточи върху възможностите за образование и обучение, финансова независимост чрез бизнес развитие, опазване и по-голям глас над наследството, културата и земята, се казва в изявление на PKKP.

Двете страни са в напреднали преговори за споразумение за съвместно управление на миннодобива, добави PKKP.

"Не успяхме да защитим ценностите си като компания и изневерихме на доверието, което ни е гласувано от хората на PKKP, като позволихме унищожаването на скалните укрития в дефилето Juukan", призна главният изпълнителен директор на Rio Tinto Якоб Стаусхолм.

Работим здраво, за да възстановим нашите отношения и бих искал да благодаря на хората от PKKP, техните старейшини и на корпорацията за техните насоки и лидерство при формирането на това важно споразумение", каза той в свое изявление.

Освен върху историческото наследство, дискусиите за възстановяване са съсредоточени върху текущата рехабилитация на скалните убежища и техните околности в дефилето Джукан, съобщиха от Rio Tinto.

Австралия заяви миналата седмица, че ще засили законoвата защита на аборигенското културно наследство след проведеното разследване, въпреки че не предложи времева рамка за извършване на промените.

Малко предистория по случая

Светилищата на аборигените в дефилето Джукан бяха взривени заради добива на желязна руда през месец май 2022 г., съобщиха тогава световнитре агенции. Десетина години по-рано - през 2014 г., археолог намери важни артефакти в пещерите в района Пилбара в Западна Австралия, включително кост от крака на кенгуру на 28 хил. години, превърната в остър инструмент, както и 4000-годишен колан от човешка коса.

Разрушението на селищата предизвика вътрешнофирмено разследване и корпоративна миникриза.

Щатът Западна Австралия е изключително важен за Rio Tinto заради залежите му от желязна руда. Корпорацията е основана през 1873 г. и е една от най-големите минни компании в света. В допълнение към желязната руда Rio Tinto добива алуминий, злато, мед и диаманти.