"Рио Тинто" (Rio Tinto) стана днес първата голяма минна компания, която обяви, че е е прекъснала всички връзки с руския бизнес, предаде Ройтерс, на която се позова БТА. Така тя се присъединява към редица западни компании, които се оттеглят от Русия след инвазията на Москва в Украйна.

Първоначално глобалната минна корпорация съобщи, че няма оперативни активи или служители, които да изтегли от Русия. "Рио Тинто" обаче предприе тази стъпка на фона на все по-силния натиск върху западните компании да напуснат страната след руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари.

Водещи американски компании, сред които "Макдоналдс" (McDonalds), "ПепсиКо" (PepsiCo), "Кока-Кола" (Coca-Cola) и "Старбъкс" (Starbucks) спряха да търгуват с Русия тази седмица, порицавайки единно войната в Украйна. Москва описва действията си като специална операция.

"Рио Тинто" е в процес на прекратяване на всички търговски отношения, които има с руския бизнес, каза говорител на минната компания в съобщение до Ройтерс. От него обаче не става ясно с кои руски компании "Рио Тинто" е правил бизнес.

Съобщението на англо-австралийската компания идва, след като високопоставен изпълнителен директор заяви вчера, че "Рио Тинто" търси алтернативни източници на гориво за бизнеса си с мед в Монголия, но въпреки това не смята, че може да спре да купува от Русия. "Рио Тинто" не отговори на въпросите дали ще продължи да купува руско гориво и други продукти чрез трети страни.

Минната компания притежава 80-процентен дял в "Куинсланд алюмина" (Queensland Alumina) в съвместно предприятие с руската "Русал", вторият най-голям производител на алуминий в света. "Рио Тинто" не коментира как решенията му да прекрати връзки с руския бизнес ще засегнат работата на "Куинсланд ялюмина" с "Русал".

"Русал" е придобил 20-процентния си дял във втория най-голяма австралийски завод за преработка на алуминиев триоксид, химически компонент, който съдържа алуминий, през 2005 г. от "Кайзер алюминиъм" (Kaiser Aluminum)

През 2018 г. "Русал" стана обект на американски санкции срещу руски бизнесмени и компании. "Куинсланд алюмина" не бе засегнат от тези санкции и досега не е засегнат и от наложените ограничения от началото на инвазията в Украйна.

Акциите на "Рио Тинто" се сринаха с над 8.3 на сто на Австралийската борса, преди спадът леко да се понижи до 7,7 на сто при затварянето на търговията или 109,91 австралийски долара.

Конкурентът "Би Ейч Пи груп" (BHP Group) не коментира дали има бизнес връзки с руски компании и възнамерява ли да ги прекрати.

По-рано "Роял дъч шел" (Royal Dutch Shell) спря да купува петрол от Русия и обяви, че ще спре напълно бизнес връзките със страната, докато САЩ активизираха наказателната си кампания срещу Москва, забранявайки вноса на руски петрол и енергия, припомня Ройтерс.