Минно-добивният британско-австралийският гигант Rio Tinto приключва подготовката за транспортирането на пилотния завод за преработка на литий до Сърбия от Мелбърн. Въпреки нарастващите протести на сръбски граждани, компанията продължава плановете си за откриване на мина за ядарит, съобщи Balkan Green Energy News.

Изданието припомня, че Rio Tinto наскоро задели 2,4 милиарда щатски долара за изграждането на мината и обяви, че ще продължи да купува земя и да работи по получаване на нужните разрешителни.

Сръбските власти също изпълняват всичко необходимо, за да се осъществи инвестицията на гиганта. Общинският съвет в град Лозница в Западна Сърбия прие пространствен план, включващ зона със специално предназначение за проекта за добив и преработка на литий на Rio Tinto. В същото време, обаче, стотици хора се събраха пред местния парламент, изразявайки възмущение от намеренията на властите и компанията.

3e-news.net

Докладът за предстоящата доставка на пилотния завод за преработка на литий в Сърбия от Австралия бе публикуван от Ройтерс и със сигурност ще допринесе за недоволството на гражданите от проекта. Rio Tinto е готова да транспортира системата през следващите седмици. Четири контейнера с оборудване ще пътуват повече от два месеца до Сърбия, обясняват от минния гигант.

Пилотният завод за преработка на литий е разработен в изследователския център на компанията в Мелбърн, който предлага икономически ефективен метод за получаване на материала от ценния минерал ядарит. Очаква се производството да започне след пет години и до 2029 г. годишното производство да достигне 58 000 тона от литиев карбонат.

Името на минерала "ядарит" идва от местността, в която се добива - находищата са в Ядарската долина в Сърбия. Там се съдържа голямо количество литий и бор, който се използва в керамиката, торовата индустрия и за изолационни материали. Сръбските запаси, ако могат да се добиват с печалба, са толкова големи, че могат да превърнат Европа в конкурент на Азия, и по-специално на Китай, трети по големина производител на литий в света и номер едно по производство на литиево-йонни батерии, пресмята Balkan Green Energy News.