Главният изпълнителен директор на минния гигант Рио Тинто (Rio Tinto) и двама високопоставени ръководители напускат заради недоволството от решението на компанията да взриви обект на аборигенското културно наследство от преди 46 000 години, предадоха световните агенции.

След разследване на съвета на директорите на инцидента от 24 май председателят на Рио Тинто Саймън Томсън каза, че главният изпълнителен директор Жан-Себастиан Жак се оттегля по взаимно съгласие заедно с шефа на подразделението за желязна руда Крис Солсбъри и ръководителката на отдела за корпоративни отношения Симон Найвън.

Англо-австралийската компания взриви пещери на 46 000 години в ждрелото Джукан в отдалечения австралийски район Пилбара на 24 май, унищожавайки едно от най-старите известни места, обитавани от местното австралийско население.

Станалото в Джукан е неправилно и имаме твърдото намерение повече никога в дейността на Рио Тинто да не се стига до унищожаване на такива места от изключително културно и археологическо значение, посочи Томсън в изявление.

В петък компанията заяви в изявление: "Ключови заинтересовани страни изразиха опасения относно отговорността на изпълнителната власт за установените пропуски."

Вслушахме се в притесненията на нашите акционери, допълни Томсън.

Жак остава на поста си, докато не му бъде намерен заместник или до 31 март, а останалите двама директори ще напуснат компанията на 31 декември.

Тримата шефове вече бяха принудени да се откажат от бонуси за милиони долари на фона на гнева на акционерите заради разрушаването на аборигенския културен обект.

Управителният съвет е установил, че Рио Тинто е получил разрешение да взриви обектите, но разрушавайки ги "не спазва стандартите и вътрешните си правила", които компанията си е определила.