Англо-австралийският минен гигант "Рио Тинто" (Rio Tinto) постигна принципно споразумение за закупуване на останалата част от канадската "Тюркоаз Хил Рисорсес" (Turquoise Hill Resources) за 3,3 милиарда долара. Сделката ще осигури на компанията пряка собственост върху голямата медна мина Ою Толгой в Монголия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Рио Тинто" ще плати със собствени средства по 43 канадски долара на акция за останалите 49 на сто от "Тюркоаз Хил Рисорсес", които все още не притежава. Това е с 19 на сто повече от борсовата цена на акциите на канадското дружество, както и с 3 долара на акция повече от отправената оферта за придобиването му през миналия месец - 40 канадски долара за акция.

Независима комисия, назначена от "Тюркоаз Хил Рисорсес", за да определи дали офертата е в интерес на миноритарните акционери, посочи, че "справедливата пазарна стойност (...) е в диапазона от 42 до 58 канадски долара за обикновена акция".

Сделката, която очаква одобрение от акционерите, би предоставила на "Рио Тинто" 66-процентов дял в подземната мина Ою Толгой - най-големите известни находища на мед и злато в света, които се намират на 550 километра южно от столицата на Монголия, Улан Батор.

Пазарът на мед очаква засилено търсене заради ръст при производството на електрическите превозни средства, станциите им за зареждане и друга инфраструктура за възобновяема енергия, тъй като светът се подготвя за декарбонизация.

"Рио Тинто" и монголското правителство, което притежава останалите 34 на сто от мината, приключиха преди няколко месеца дългогодишен спор относно разходите за разширяване на мината, които възлизат на 7 милиарда долара. Добивни дейности от новото разширение са планирани да започнат през 2023 г.