Европейската комисия е готова да води съдебен процес с Полша, за да защити решението си да приключи без глоби антимонополното разследване срещу Газпром, заяви пред ТАСС говорител на ЕК.

Той отбеляза, че право на всяка страна от ЕС е да подава съдебен иск срещу решения на Еврокомисията.

Вчера националната газова компания на Полша ПГНиГ (PGNiG) обяви, че е подала жалба в Съда на Европейския съюз срещу споразумението на ЕС с руския газов гигант Газпром, който бе заподозрян в злоупотреба с господстващо положение.

ЕС прие на 24 май направените от Газпром отстъпки с цел да спре обвиненията за злоупотреба с господстващо положение в осем източноевропейски страни, сред които и България. Това позволи на руския газов гигант да избегне глобата.

Според жалбата на ПГНиГ Еврокомисията не е положила необходимото усърдие при подготвянето на решението и го е обявила "в явно противоречие със събраните доказателства и е нарушила определен брой процедурни разпоредби на правото на ЕС".

Освен това Варшава е на мнение, че наложените на Газпром ангажименти са били недостатъчни спрямо щетите, понесени от компаниите от Централна Европа в резултат на дейностите на Газпром, които са несъвместими с правото на ЕС.

Газпром, който е контролиран от Кремъл, бе заплашен от глоба, която можеше да достигне до 10 процента от годишния му световен оборот.

В резултат на споразумението Еврокомисията, която отговаря за конкуренцията, наложи на руския газов гигант серия от подробни правила, имащи за цел да променят поведението му на газовите пазари в Централна и Източна Европа и по този начин да гарантират най-вече конкуренцията при оформянето на цената на газа.

Това приятелско споразумение предизвика недоволството на голяма част от осемте страни от Централна и Източна Европа - бивши съветски сателити, сега членки на ЕС, и най-вече на Полша - които искат да намалят зависимостта си от могъщия си съсед.