Основателят на Amazon Джеф Безос ще се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор по-късно тази година, съобщи CNN. Той ще бъде заменен от Андрю (Анди) Джаси - ръководителя на облачното подразделение на компанията. След оттегянето си от лидерскато място, основателят на "Амазон" ще стане председател на борда на директорите.

"Вълнувам се да обявя, че през третото тримесечие ще стана изпълнителен председател на борда на Amazon, а Анди Джаси ще стане главен изпълнителен директор", пише Безос в писмо до служителите. "На поста изпълнителен председател имам намерението да фокусирам енергията и вниманието си към нови продукти и ранни инициативи. Анди е добре познат в компанията и е в нея от почти толкова дълго, колкото и аз. Той ще бъде невероятен лидер и има пълното ми доверие".

Освен това Безос твърди, че остава ангажиран с важните проекти на Amazon, но също така ще има повече време, за да се фокусира върху Bezos Earth Fund, неговата космическа компания Blue Origin, медията му The Washington Post и Amazon Day 1 Fund.

57-годишният мениджър основава Amazon през 1994 г. и изгражда компанията от онлайн книжарница в концерн за милиарди долари. Със състояние, оценено на 188 милиарда долара (155,4 млрд. евро), Безос в момента е вторият по богатство човек в света според Bloomberg Billionaires Index.

Андрю Джаси се присъединява към Amazon през 1997 г. и ръководи Amazon Web Services от самото ѝ начало. AWS продължава да носи голяма част от печалбата на Amazon. От години той се смята за потенциален наследник на Безос.

Андрю Джаси

Скрийншот: YouTube

Изненадващата новина беше обявена в момент, в който Amazon разкри последните данни за финансовото представяне на своя подсилен от пандемията бизнес. Компанията записа рекордни тримесечни приходи от продажби заради онлайн пазаруването факта, че хората прекарваха повече време у дома. От началото на 2020, когато коронавирусът затвори хората вкъщи, богатството на собственика на "Амазон" се е увеличило с 23,6 милиарда долара.