Европа работи върху уебсайт от типа на Амазон (Amazon), за да продава банкови заеми с влошено от коронавирусната криза състояние за стотици милиарди евро в опит да укрепи икономиката и да оспори господството на големите инвеститори в дългове на Уолстрийт, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Планът, разработен от служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ), е част от усилията на еврозоната да се справи с нарастващoто бреме от необслужвани кредити и има за цел да попречи на фондовe да ги купуват на най-ниските цени.

Идеята е да отворим пазара за купувачи на по-малки портфейли, пазар в стил Амазон или иБей (eBay), където може да се разглежда . . . Това може да раздвижи пазара, обясни Едуард О'Брайън, високопоставен представител на ЕЦБ.

Големи фондове купиха заеми за милиарди евро в резултат на най-новата финансова криза. Това стана в процеса на придобиване на части от собственост, някои от които впоследствие поскъпнаха, припомня Ройтерс.

Схемата на ЕЦБ, която предстои да бъде довършена и обсъдена с представители на ЕС в петък, е вдъхновена от италианския уебсайт БлинкЕс (BlinkS), свързващ купувачи и продавачи на заеми, както и работещ с търгове на дългове от американска федерална агенция.

Ако държавите от ЕС дадат съгласието си, новият пазар може да попадне под шапката на Единния съвет за преструктуриране - службата на ЕС, която отговаря за фалиращите банки, посочва Ройтерс.