Ръководителите на технологичните гиганти Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon) ще бъдат изслушани днес пред на подкомисията по антимонополна политика в Камарата на представителите на американския Конгрес в рамките на антимонополно разследване, ще се състои на 29 юли, съобщиха световните агенции.

Изслушването може да проведе и онлайн.

Заседанието трябваше да се състои на 27 юли, но се отложи, тъй като съвпадаше с церемонията в памет на конгресмена Джон Луис - една от "иконите" на движението за граждански права в САЩ, който почина на 80 години на 17 юли.

На 13 юни сайтът "Аксиос" съобщи, че на четиримата ръководители на компании е изпратена покана да дадат показания пред антитръстовата подкомисия, която е към юридическата комисия на Камарата на представителите на САЩ. Ако откажат, може да им бъде изпратена официална призовка чрез съда.

През юли 2019 година стана известно, че американските власти се готвят да започнат мащабно разследване срещу Амазон, Фейсбук, Гугъл и Епъл. Целта е да се провери дали са нарушили антимонополното законодателство. Същевременно демократите в Камарата на представителите обявиха, че също започват свое разследване.