Най-големият розов диамант в света беше продаден на търг в Женева за рекордните 50 милиона долара. Скъпоценният камък, който е близо 19 карата, беше купен от луксозната бижутерска компания Хари Уинстън, съобщи телевизия "Европа".

От там веднага прекръстиха диаманта, който преди това беше наречен "Розово наследство". Сега той ще отразява името на собственика си и ще се казва "Розовото наследство на Уинстън."

Изключително рядък, това е най-големият розов диамант, предлаган някога на търг. "Розовото наследство на Уинстън" е квалифициран като ярък - най-високият критерий за цветен диамант на Американския гемологичен институт, което означава, че е силно наситен. Освен това е камък от типа АйАйЕй (IIA), което означава, че съдържа съвсем малко количество азот. Това е изключително рядко качество, което демонстрира естествената чистота на скъпоценния камък. По-малко от 2% от всички обработени диаманти в света са такива. Въпреки огромната му прогнозна цена, търгът е привлякъл голям брой купувачи, особено от Азия, отчетоха от аукционната къща.

"50 милиона долара. Това прави 2.6 милиона долара за карат, което е рекордна цена за такъв диамант. Този камък за мен е като Леонардо да Винчи за света на изкуството - най-доброто, гениалното. В 50-годишната ми кариера в аукционна къща "Кристис" не съм срещал подобно нещо", казва Франсоа Кюриел от аукционната къща.

Диамантът е бил притежание на фамилията Опенхаймер, която създава една от най-големите компании за продажба на диаманти "Де Беерс".

Според експертите, наситеността на цвета е много голяма. Формата е просто невероятна, а масата - почти 19 карата! Има само няколко розови диаманта в света. Някои са 4 карата, други стигат до 6. Но това тук е изключителна рядкост. И цената, разбира се, си заслужава.

Търгът на "Розовото наследство на Уинстън" е бил доста оспорван, съобщават от аукционна къща "Кристис". Диамантът едва не е попаднал в ръцете на азиатски колекционер, който бил вторият с най-голямо наддаване след бижутерската компания, закупила камъка.