Чешкото министерство на промишлеността и националната енергийна компания ЧЕЗ (CEZ), в която държавата има мажоритарен дял, продължават да напредват с плановете си за построяване на завод за акумулаторни батерии за електромобили в централноевропейска страна, търсейки партньори за проекта на стойност над 2 милиарда долара, съобщи Ройтерс.

Чехия търси и партньор от автомобилния отрасъл или сред производителите на батерии за проекта, който може да достигне годишна мощност от 40 гигавата на час. Министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек посочи, че са водени разговори с Volkswagen, който притежава чешкия автомобилостроител Skoda, и с южнокорейската LG.

Министерството и ЧЕЗ подписаха днес меморандум за подкрепа на проекта, като очакванията са инвестициите в първата му фаза да достигнат над 50 милиарда крони (2,29 милиарда долара) и да бъдат създадени 2300 работни места.

Относно разговорите с други партньори Хавличек коментира, че не може да се изключи проект за втори завод в бъдеще, но това не е целта на Прага в момента.

Целта ни е да построим един завод, но сме в преговори с двама партньори, добави той.

Хавличек подчерта, че Прага е готова да предложи стимули за евентуалния инвеститор.

Страната е една от локациите, които се разглеждат и от германския автомобилостроител Volkswagen за един от шестте му завода за клетки за акумулаторни батерии, които той възнамерява да построи в Европа до 2030 година.

Високопоставен представител на водещия европейски автомобилостроител каза този месец, че групата води задълбочени преговори за завод в Централна Европа, но все още не е взето решение.

ЧЕЗ се насочва все повече към развитието на електромобилността, тъй като автомобилният сектор, който е ключова част от чешката икономика, е в период на преход към електрическо бъдеще.

Компанията е част и от проект за евентуален добив на литий, ключов елемент на батериите за електрически превозни средства, в Чехия.