Световният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) днес приветства подкрепата, изразена от администрацията на американския президент Джо Байдън за инициативата за отказ от правата на интелектуална собственост за ваксините срещу Covid-19, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Организацията освен това призова Вашингтон да помогне на производителите да предоставят ноу-хау, за да бъде стимулирано глобалното производство на препаратите.

Групата с централа в Женева, която ръководи програмата за споделяне на ваксини КОВАКС съвместно със Световната здравна организация, се сблъсква с голямо напрежение върху доставките, след като Индия спря износа на ваксини заради разрастването на епидемията от Covid в страната.

Постоянният търговски представител на САЩ Катрин Тай вчера заяви правителствената позиция на фона на преговори в Световната търговска организация (СТО) за отказ от защитата на интелектуална собственост за ваксините.

Тай предупреди, че ще бъде необходимо време за постигане на световен консенсус по въпроса според правилата на СТО.

Процедурата в СТО може да отнеме месеци, отбелязва Ройтерс.

Не само че се очаква преговорите да бъдат дълги, но също така има вероятност те да доведат да отстъпки, значително по-стеснени по обхват и продължителност от първоначално предложените от Индия и Република Южна Африка, предупреждават търговски експерти.

За седем месеца вече има десет провалени срещи за постигане на консенсус по първоначалното предложение.

Общият съвет на СТО обмисляше временен отказ от защита на интелектуалната собственост, който Южна Африка и Индия предложиха за първи път през октомври. Идеята спечели подкрепа в развиващите се страни, както и сред някои западни законодатели с по-прогресивно мислене.

На среща при закрити врата вчера генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала разговаря с постоянните представители на развити и развиващи се страни, които спорят по въпроса, макар да са единодушни, че е необходим по-широк достъп до препарати срещу Covid-19