Европейската комисия призова САЩ и другите големи производители на ваксини срещу COVID-19 да изнасят продукцията си, както постъпва Европейският съюз, вместо да говорят за отмяна на правата на интелектуална собственост върху препаратите, предаде Ройтерс.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция по време на срещата на върха на ЕС в Порто вчера, че Европейският съюз е открит за дискусии за правата на интелектуална собственост върху ваксините, "но това няма да ни донесе нито една доза в краткосрочна и средносрочна перспектива", По думите й е необходим "360-градусов поглед" върху проблема, защото "имаме нужда от ваксини веднага и за целия свят". За решаването на този проблем са нужни механизми за споделяне на ваксините и предоставянето им на бедните страни, добави председателят на ЕК и напомни, че ЕС вече е стартирал свой механизъм за споделяне и цитира като пример доставката на 615 000 дози за Западните Балкани.

ЕС е единственият демократичен регион в света, който изнася в голям мащаб - около 50% от произвежданите тук ваксини се изнасят в близо 90 страни, включително тези в програмата на СЗО КОВАКС, и ние приканваме всички онези, които се включват в дебата за отмяна на правата на интелектуална собственост също да се присъединят към нас и да се ангажират да изнасят голям дял от продукцията си, подчерта Фон дер Лайен. Според нея само увеличаване на производството, отстраняване на бариерите за експорта и споделянето на резервираните ваксини може да помогне за бързо справяне с пандемията.

"Затова ето какво е необходимо в краткосрочна и средносрочна перспектива:

  1. преди всичко, споделяне на ваксините;
  2. експорт на произведените ваксини;
  3. инвестиции в увеличаване на капацитета за произвеждането на ваксините", заяви Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и БТА.

Френският президент Еманюел Макрон отправи подобен призив вчера. Той се обърна към "англосаксонците" с упрека да престанат да пречат на износа на ваксини и на съставки за производството им, за да се даде възможност за укрепване на световната солидарност, предаде Франс прес.

За да се разпространяват ваксините, не трябва се блокира износът на съставки и на самите ваксини, подчерта той при пристигането си на европейската среща на високо равнище в Порто.

"Днес англосаксонците блокират много от съставките и от ваксините. Днес 100 процента от ваксините, произвеждани в САЩ, отиват за американския пазар", подчерта Макрон.

Президентът подчерта, че от над 110 милиона дози, произведени в Европа, ЕС е изнесъл 45 милиона, а 65 милиона е запазил за себе си. "Ние сме най-щедрите в света сред общността на развитите държави", отбеляза той.

Макрон подкрепи тезата, че премахването на патентите за ваксините срещу COVID-19 няма да реши проблема с техния недостиг.

"В момента приоритет е производството, а не патентът. Какво го блокира в момента? На първо място - отвореността. Ние изнесохме почти половината от това, което произведохме. Във Великобритания и Съединените щати всичко произведено остана за вътрешния пазар. Това е първостепенната задача - англосаксонците да свалят забраната за износа. категоричен е френският президент.