Производителят на ваксини "АстраЗенека" (AstraZeneca) трябва да навакса обещаните доставки за ЕС преди да изнесе дози другаде, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Компанията ... трябва да спази договора, който има с държавите-членки", заяви в четвъртък вечерта Фон дер Лайен след срещата на върха на лидерите на ЕС, на която бяха обсъдени доставките на ваксини.

Европейският съюз обвинява британско-шведската компания, че не спазва договореностите. С това главно ЕС обяснява бавния ход на имунизацията. Други производители на ваксини също забавиха доставките си, но според ЕК те вече наваксват.

"Мисля, че е ясно, че преди всичко компанията трябва да навакса", каза Фон дер Лайен на пресконференция след виртуалната среща на върха на лидерите на страните членки. "Тя трябва да спази договора, който има с европейските държави-членки, преди да може отново да се ангажира с износ на ваксини", каза председателят на ЕК, цитирана от Би Би Си (BBC). "Искаме да обясним на нашите европейски граждани, че те (могат) да получат справедливия си дял."

Износът на ваксини от ЕС не трябва да застрашава европейските доставки, категорична е Урсула фон дер Лайен.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви пред репортери (по този повод), че това е "краят на наивността" от страна на ЕС.

ЕС затегна износа на дози ваксини, произведени в страни от Общността, като може да блокира доставките за страни с високи нива на имунизирани като Великобритания или такива, които не споделят произведените от тях ваксини, като САЩ.

Затова ЕС е критикуван, предимно от Обединеното кралство и Световната здравна организация (СЗО), че провежда т. нар. ваксинационен национализъм.

Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че "блокадите" не са "разумни". Той каза, че забраната би застрашила стремежа към ваксинация в Обединеното кралство (до юли имунизирано 100% от възрастното население), който досега е бил по-успешен от програмите за ваксинация на повечето държави-членки на ЕС.

Джонсън предупреди също така, че забраната надхвърля спорните доставки на "АстраЗенека" и може да блокира ваксини, произведени за "БионТех"/"Пфайзер" (BioNTech/Pfizer) в Белгия.

В отговор Фон дер Лайен отвърна в четвъртък с аргумента, че ЕС е "регионът, който изнася най-много ваксини в световен мащаб".

"Искаме Европа да получи справедлив дял от ваксините. От януари към 33 държави са изнесени 77 милиона дози, поясни тя. Приканваме други да последват нашата откритост", заяви Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Най-после имунизацията в ЕС трайно напредва, 4,1 на сто от пълнолетните европейци вече са ваксинирани с две дози, отчете тя. Можеше това да се случи много по-бързо, ако всички производители бяха изпълнили договорите, заяви председателят на ЕК. По нейните думи остава възможно постигането навреме на целта 70 от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани до края на септември.

Ден по-рано ЕС публикува съвместно изявление с Обединеното кралство, в което двете страни се ангажираха да работят заедно по темата с ваксини.

Лидери на двата полюса

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи контрола върху износа и заяви, че срещата на върха бележи "края на наивността" в ЕС. "Подкрепям факта, че трябва да блокираме целия износ, докато някои фармацевтични компании не спазват ангажиментите си с европейците", каза той.

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че ЕС "не само се снабдява, но и изнася за света - за разлика от САЩ и Великобритания".

На другия полюс бяха ръководителите на страни, в които се произвеждат ваксини. Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че докато колегите му смятат по-строгите ограничения за износ на ЕК за "приемливи", той се надява, че те никога няма да бъдат използвани. Посланието му изрази белгийският премиер, фламандският либерал, Александър Де Кроо. И в двете страни има заводи на "АстраЗенека", от които се очаква скоро да увеличат доставките на ваксини за европейските държави - ход, който може да смекчи гнева на ЕС, отбелязва Би Би Си.