Президентът на Венецуела Николас Мадуро допуска възможността доставките на ваксини срещу Ковид-19 да се плащат с петрол на страните производителки на препаратите. Той направи това предложение снощи в ефира на телевизионния канал Венесолана де телевисион, предаде БТА.

Венецуела има петролни танкери, има клиенти, които купуват петрола. Страната ще заделя част от производството си, за да гарантира доставките на ваксини, от които се нуждае. Петрол срещу ваксини, каза венецуелският държавен глава.

По официални данни броят на заразените с Ковид-19 в тази латиноамериканска страна е превишил 156 000, а починалите от усложненията от новия коронавирус са 1555 души.

В сряда вицепрезидентът на Венецуела г-жа Делси Родригес съобщи, че на сметки в чуждестранни банки страната има около 7 милиарда долара, част от които ръководството на страна планира да похарчи за ваксини. Тя допълни, че в отговор на запитванията за теглене на пари по тези сметки банките на държавите, които признават лидера на опозицията Хуан Гуаидо като президент, са отговори, че не могат да направят тази операция, ръководейки се "от инструкции на правителството".

Ситуацията във Венецуела се изостри, след като на 23 януари 2019 година Гуаидо, чието назначаване на поста председател на парламента бе анулирано два дни преди това от Върховния съд, се обяви за изпълняващ длъжността президент. Той бе признат за временен държавен глава от САЩ, към тях се присъединиха страни от Групата от Лима, без Мексико, Организацията на американските държави и повечето членки на ЕС. Мадуро нарече случилото се опит за преврат и обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ. В негова подкрепа се обявиха Русия, Беларус, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Сирия и Турция. Мадуро не напусна поста си през последните две години, а част от страните, оттеглиха признанието си на Гуаидо, припомня ТАСС.