Германският химически и фармацевтичен концерн "Байер" (Bayer AG) представи плановете си за мащабни промени, включително широкомащабни съкращения на управленския си персонал. Новият главен изпълнителен директор на "Байер" Бил Андерсън, които пое ръководството през юни миналата година, се стреми да съживи изправената пред трудности компания, предаде Блумбърг, цитирана от БТА.

Служителите на концерна са подкрепили създаването на нов оперативен модел, който залага на съкращаване на "много мениджърски позиции", към което ще се пристъпи през идните месеци. Вълната от съкращения в "Байер" трябва да приключи през 2025 г., според изявление на компанията.

След съобщението за предстоящите съкращения в "Байер", книжата на дружеството, търгувани на Франкфуртската фондова борса, поевтиняха с около 3,5 на сто, след което възстановиха част от загубите и към 14:50 часа бълг. време бяха надолу с 2,5 на сто спрямо нивото си при затварянето на вчерашната търговия.

Андерсън пое ръководството на "Байер" с намерения да промени ситуацията в компанията след катастрофалното придобиване на американската компания "Монсанто" (Monsanto) през 2018 г. за 63 милиарда долара. Акциите на дружеството спаднаха с почти 70 на сто след покупката на "Монсанто".

От самото начало Андерсън обеща да обнови компанията, като насочи фокуса й към клиентите - нещо, което той твърдеше, че ще доведе до съкращения на голям брой мениджърски позиции.

Ситуацията на "Байер" остава толкова несигурна, че дори представителите на синдикатите в компанията са се съгласили на съкращенията, се посочва в изявлението на "Байер".