Френски съд разпореди германската компания "Байер" (Bayer) да плати обезщетение от около 11 000 евро на земеделски производител за случайно вдишване на средство за борба с плевелите, слагайки край на 15-годишна съдебна битка, съобщиха неговият адвокат и компанията, предаде Ройтерс.

"Само 11 000 евро за толкова много жертви", коментира фермерът Пол Франсоа пред радио "Франсенфо". Медиите съобщават, че той е поискал над 1 милион евро обезщетение.

Франсоа твърдеше, че изпаренията, които вдишвал от препарата "Lasso", който впоследствие беше изтеглен от френския пазар, причинявали неврологични проблеми, включително загуба на памет, припадъци и главоболие.

"Байер Франция" съобщи, че сумата, присъдена на фермера, е по-малко от 1 процент от това, което той е поискал. Компанията заяви, че съдебните експерти не са разпознали нито една от "сериозните патологии", за които е твърдял Франсоа.

Точната сума на щетите е 11 135 евро, съобщи адвокатът на фермера пред Ройтерс. Инцидентът е от 2004 г.

Най-висшият съд на Франция през 2020 г. отхвърли жалбата на производителя на препарата "Монсанто" (Monsanto), който междувременно стана дъщерно дружество на "Байер", отваряйки пътя на съда в град Лион да реши какви щети трябва да бъдат изплатени на фермера.