България няма да плати нищо на руската компания "Лукойл" за предсрочното прекратяване на концесионния договор за пристанище "Росенец". Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в интервю за Mediapool.

В четвъртък по обед министър Гвоздейков ще посети пристанищен терминал "Росенец", за да се запознае на място с процеса по предаване на терминала за управление от държавата, съобщиха от пресцентъра на министерството.

С решение на Министерския съвет от 11 август 2023 г. концесионният договор е прекратен, смятано от 15 август с.г. Вече има назначена комисия от министъра на транспорта и съобщенията, която в срок от 30 дни от прекратяването да приеме обекта на концесията.

Процедурата по прехвърляне на пристанищния терминал "Росенец" към държавата вече е започнала, като в ход са разговори между Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Лукойл Нефтохим Бургас" АД по процедурата за прехвърляне на оперативния контрол върху пристанищния терминал към държавата, съобщиха от министерството. Изпълнителната агенция "Морска администрация" е издала заповед за заличаване на "Лукойл Нефтохим Бургас" от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписано ДП "Пристанищна инфраструктура", което ще извършва пристанищните услуги на терминала.

Министър Гвоздейков каза, че е имал среща с ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас" още преди решението на Министерски съвет, като, по думите му, разговорите са преминали на добро ниво. Представителите на компанията са се съобразили със законодателния акт на парламента, но са изразили мотиви, че решението е незаконосъобразно и не отговаря на еврпейския регламента.

Преди месец "Лукойл Нефтохим Бургас" обяви, че възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация.

Концесионният договор на "Лукойл Нефтохим Бургас" беше прекратен с приета от Народното събрание промяна в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Георги Гвоздейков обаче смята, че законът е изцяло съобразен с европейския регламент. "Затова не виждам какво по различно може да отсъди Конституционният съд от това, което е взел като решение парламентът. Очаквам съдът да потвърди решението на Нардното събрание", каза министърът.

"Има точни и ясни доказатества, че "Лукойл Нефтохим Бургас", като компания, се управлява индиректно от Русия. Няма как да искат обезщетение за предсрочното прекратяване на концесията, защото в европейския регламент ясно е посочено, че обезщетение на концесионера не се дължи. Същото се отнася и за направените от него инвестиции в терминала до момента", коментира Гвоздейков.

При отказ от страна на "Лукойл" да предаде съоръжението, министърът на транспорта трябва да отправи мотивирано искане до областния управител на Бургас да издаде заповед за изземане на обекта на концесията по реда на Закона за държавната собственост.

На 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради решението на Народното събрание от 21 юли за прекратяване на концесионния договор.

Дерогация под въпрос

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение (дерогация) от европейското петролно ембарго за Русия, с което допуска внос по море на руски петрол до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента - на 28 юли, народни представители от "ГЕРБ-СДС", "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Движение за права и свободи" внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване.

Срокът, който сме заложили е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в сила на закона, каза в деня на внасянето на проекта Делян Добрев (ГЕРБ), председател на енергийната комисия. И уточни: до края на септември приемат закона, до края на октомври - спират изключението.

Междувременно Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди на 21 август възможните последствия при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в "Лукойл Нефтохим Бургас", която изтича в края на 2024 г. Министерства и секретни служби представиха своите доклади, предстоят решенията на Съвета, които той ще предложи на правителството.

Във връзка с евентуалното прекратяване на предоставеното от ЕС изключение министър Гвоздейков уточни, че няма решение на Министерския съвет дали да се прекрати предсрочно дерогацята за вноса на руски нефт. Съветът за сигурност към правителството не е обсъждал този въпрос, а е направил анализ на ситуацията, ако това се случи.

"Сега" написа в заглавие, след заседанието на Съвета по сигурността, че кабинетът се е разграничил от депутатите, внесли предложението за прекратяване на дерогацията. Към момента фактите не подкрепят такъв извод, правителството е длъжно да направи своите анализи, за да е наясно какво да очаква; как ще повлияе такова решение на резултатите от дейността на приходните агенции (на хазната), на междинните и крайни потребители на нефтопродукти. Няма много време до края на октомври, като се има предвид категоричната воля на управляващото мнозинство. А и не е работа на МС да взима решение по въпроса, може да дава становище, но трябва да изпълни закона.

Особеният управител

С внесения на 28 юли от депутати от трите партии на мнозинството проект за промени в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна се залага не само предсрочното прекратяване на дерогацията за внос (по море) на руски петрол. С него се предлагат промени и в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход - по-конкретно в уредбата на специалния търговски управител. В предложените текстове се казва, че Съветът за сигурността към МС започва процедура по назначаването на такъв управител при нарушаване на конкуренцията и установяване на господстващо положение на пазара (на критични суровини), когато това нарушава националната сигурност или са нарушени международни ограничителни мерки, сред тях такива на ЕС, задължителни за прилагане от България.

Да припомним, че Комисията за защита на конкуренцията на два пъти тази година глоби "Лукойл-България" за злоупотреба с господстващо положение: първо с 67.8 млн. лева за прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на пазара на горива и втори път със 195.1 млн. лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на съхранение на автомобилни горива.

Сега министър Гвоздейков каза, че Лукойл Нефтохим Бургас" индиректно се управлява от Русия (Москва).

Може да се предполага, че тези основания са достатъчни управляващите да обсъдят евентуално назначаване на особен търговски управител в бургаската рафинерия. Засега върви конкурс за избор на държавен представител в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.