Правителството прие решение да уведоми "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за прекратяването на Договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал "Росенец", част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Правителственото решение е взето неприсъствено, пише БТА.

Така компанията има 30-дневен срок да предаде обекта на държавна комисия, назначена от министъра на транспорта, за което ще бъде съставен протокол, уточнява БНР.

При отказ от страна на "Лукойл" да предаде съоръжението, министърът на транспорта трябва да отправи мотивирано искане до областния управител на Бургас да издаде заповед за изземане на обекта на концесията по реда на Закона за държавната собственост.

В правителственото решение от миналия петък е записано, че в двуседмичен срок от отнемането на концесията на пристанищния терминал Министерството на транспорта и съобщенията поема оперативното управление на съоръженията в обекта, като възлага на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" да извършва пристанищните услуги.

Концесионният договор беше прекратен с приета от Народното събрание промяна в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

На 4 август президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на пристанище "Росенец". В мотивите си той посочи тогава, че решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията.