В рафинерията в Бургас не са извършени нарушения, които да доведат до отнемане на лиценза на "Лукойл", коментира пред БНТ министърът на финансите Асен Василев.

Според Василев отнемането на концесията на "Росенец" не е нещо учудващо. Посочи обаче, че по времето на служебното правителство е премахнат контролът на "Гранична полиция" и НАП върху доставките на пристанището. Сега контролът е върнат.

България може да се развива, може да инвестира и в човешки капитал, и в инфраструктура и да има сравнително нормална социална система, заяви Василев.

Направен е бюджет без напрежение, като исканията на синдикатите в размер на 300-400 милиона лв. могат да бъдат преразпределени. Заедно с всички социални плащания, увеличени по закон, имаме и над 8 млрд. лв. заложени за инвестиции, каза финансовият министър.

"За да се развива една страна, трябва да има инвестиции, а в България от 15 години се залагат едни средства на инвестиции и накрая никой не ги е изпълнил", коментира Асен Василев.

Бюджетният дефицит от 3% не е самоцел, а максималният дефицит, в който една държава може да не задлъжнява прекомерно, обясни Асен Василев.

"Не искам да коментирам действията на служебното правителство, какво то е виждало реално и какво е казвало публично - за мен това са две различни неща. Когато се правеха тази пролет предизборни предсказания, за да се плашат хората, се обясняваше, че България няма как да е нормална европейска държава с нормални социални плащания, защото държавата ще фалира. Оказа се, че има как".

Финансовият министър не е тук, за да дава или да не дава пари, а за да задава въпроси, каза Василев.

"Когато някой, например полицията, и каже, че иска повече средства, се задава въпросът как това ще доведе до по-качествена услуга за българските граждани. вече е преценка на целия МС, а не само на МФ, да каже дали тази преценка е смислена".

Правителството работи спокойно и решенията му се взимат консенсусно, за разлика от парламента, където е трудно да се каже какво се случва, коментира още Асен Василев.