Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" трябва да бъде добре обмислено и да стане след изготвянето на доклад как това да стане, каза министърът на финансите Асен Василев по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия, цитиран от БНТ.

Парламентът реши преди дни концесията на с "Лукойл Нефтохим Бургас" върху пристанище "Росенец"  да бъде прекратена с промяна в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Министърът предложи да внесе доклад с действията на правителството, защото, по думите му, е важно "да се изпълни тази част на решението да няма прекъсване на дейностите на пристанището".

В правната дирекция се прави анализ на концесионния договор и направените инвестиции на пристанище "Росенец", каза още Асен Василев.

"Премиерът и Министерство на транспорта са започнали в бърз порядък да работят, нашата част е свързана с митническото обезпечаване. Когато влязох (в министерството), пак беше увеличен съставът на митници, на "Гранична полиция" и на Националната агенция за приходите (НАП), с постоянно 24-часово присъствие, както и 24-часово наблюдение и измерване. От тази гледна точка, можем да кажем, че контролните механизми работят", обясни министърът пред депутатите, цитиран и от БТА.

Василев отбеляза, че министерствата на икономиката и енергетиката избират специалния представител (на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас"), но от него още няма получен доклад с информация, свързана с други аспекти на управлението на дружеството, която представителят може да даде.

Министърът изтъкна като изключително важно - и са поискали да получат информация за това, е, имайки предвид, че дерогацията изтича в края на 2024 г., компанията да представи план как всъщност стигаме до 0 процента руски петрол на 1 януари 2025 г., без това да застраши наличието на петролни продукти в страната, без да доведе до допълнително оскъпяване и без да създаде рискове за националната сигурност.

Василев изтъкна, че това, което е изключително важно и са поискали да получат като информация, е, имайки предвид, че дерогацията изтича в края на 2024 г., компанията да представи план как всъщност стигаме до 0 процента руски петрол на 1 януари 2025 г., без това да застраши наличието на петролни продукти в страната, без да доведе до допълнително оскъпяване и без да създаде рискове за националната сигурност. Според него този въпрос трябва да бъде разгледан не само от Комисията по бюджет и финанси, но и от енергийната, тъй като там има специфики, свързани със зависимост от вида петрол, как работи рафинерията и други неща, които не са в компетенцията на финансисти.

Снимка: БТА

Председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) предложи смяна на текущия държавен представител, за да бъде изготвен доклада от компетентно лице. Василев обеща да постави въпроса пред Министерски съвет и допълни, че настоящият представител не е предавал писмени доклади никога. Цонев предложи като вариант изпълнителния директор на НАП, за да има по-голяма консистентност и компетентност на доклада и на извършените проверки.

Снимка: БТА

Мартин Димитров ("Продължаваме промяната" - "Демократична България") изрази мнение, че трябва да има доклад, той да бъде изготвен от министъра на транспорта, в него да има последователност от действия, които ще предприеме. "Не може повече да имаме представител на държавата в "Лукойл", който да не се отчита пред никого. Трябва да бъде сложен някой, който да защитава интересите на страната", заяви Димитров.

Финансовият министър се съгласи, че е добре следващият представител на държавата да бъде избран по прозрачни критерии, а за момента може би ще е добре някой друг да влезе временно, за да задейства механизма. Той пое ангажимент да повдигне въпроса пред Министерския съвет.

Снимка: БТА

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС предложи нова точка в ПЗР на бюджет 2023, в 7-дневен срок след влизането в сила на закона, да бъде предварително отнета дерогацията за внос на руски петрол.