С официална церемония в Петрич днес беше открит нов завод на АББ за продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане. Строителството на петата производствена база на АББ (ABB - ASEA Brown Boveri)* в България и втора в Петрич завърши за по-малко от година и бе официално открита от министър-председателя Бойко Борисов.

Построен върху обща площ от 7400 кв. м, заводът включва производствено хале, административна част и логистични и диспечерски зони за дистрибуция на продуктите. Новият производствена база ще създаде още 420 нови работни места

"Пети завод на АББ в България с 420 нови работни места, 130 от които са наети само през последния месец. Продължавайте да строите и шести и мисля, че това е начинът, по който ще се справим с рецесията - с нови заводи и квалифицирана работна ръка", сподели Бойко Борисов.

"През последните 25 години АББ е инвестирала над 230 милиона лева в България и този завод е поредното доказателство за последователния ход на развитие на нашата компания в страната", заяви Десислава Михтарска, управител на новия завод в Петрич.

"Новото производство е важна стъпка към бъдещето на АББ и създава мост между класическите продукти ниско напрежение и нарастващия брой дигитални решения, които АББ доставя на своите клиенти по цял свят. Освен всичко това си партнираме с училища и университети с цел да подкрепяме образованието около нашите заводи", отбеляза тя.

Първата производствена база на АББ в Петрич е построена през 1996 година върху обща площ от 5 000 кв. м. Петричкият клон на компанията произвежда продукти за управление ниско напрежение и монтиране върху DIN шина. Клиенти на завода са компании на АББ от Германия, Италия и Швейцария.

"Разширяването на производството в Петрич с втори завод е възможно само благодарение на отличната работа на местния екип, своевременната доставка и изключителното качество на продукцията тук. Прекрасно е да видим, че бизнес направлението за електроснабдяване и електрообзавеждане разширява своите производствени мощности, за да предоставя по-безопасни, по-устойчиви и по-интелигентни продукти, които ще носят стойност за нашите клиенти по цял свят", коментира Оливър Илтисбергер, глобален директор за бизнес направление "Интелигентни сгради" на АББ.

Освен двете си производствени бази в Петрич, АББ разполага и с два завода за продукти ниско и средно напрежение в Раковски, както и производствена база за продукти високо напрежение в Севлиево. Във Варна компанията има и модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти както от българското, така и румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София. Компанията разполага с над 2800 служители в страната.

ABB е швейцарско-шведска мултинационална корпорация със седалище в Цюрих, Швейцария, която работи главно в областта на роботиката, енергетиката, тежкото електрическо оборудване и технологиите за автоматизация.