Арбитражният съд във Вашингтон (Международният център за уреждане на инвестиционни спорове - ICSID) даде ход на иска на чешката компания ČEZ срещу България, съобщи на сайта си ICSID. Потвърждение за развитие по арбитражното дело бе дадено пред чешката информационна агенция ČTK от говорителя на компанията Роман Газдик.

Енергийната компания съди българската държава за неспазване на условията, при които се е ангажирала по време на приватизацията на електроразпределението у нас и задълженията, които страната е поставила по отношение на енергийния пазар при присъединяването си към ЕС през 2007 г. Говорителят на ЧЕЗ Груп Ладислав Криз, обаче, отказа да коментара въпроса пред чешките медии.

Ищецът ЧЕЗ се представлява от четири адвокатски кантори - две в София и по една от Прага и Лондон. Защитници на българската страна са Министерство на финансите и две адвокатски кантори от София и Лондон.

3eNews поиска допълнителна информация от финансовото министерство по темата за арбитражното дело.

По неофициална информация чешката компания има претенции за 600 млн. евро към България заради невъзстановени разходи при изкупуването на енергия от възобновяеми източници. Официалният мотив за делото е неспазване на условията, на които се е ангажирала страната ни по време на приватизацията, и задълженията, които държавата е поставила по отношение на енергийния пазар при присъединяването й към Европейския съюз през 2007 г.

Така в момента във Вашингтон ще продължи международния спор, чиято допустимост бе потвърдена от арбитражния център през март тази година.

Според чешката енергийна компания, България не е изпълнила ангажиментите си по отношение на изкупните цени на електроенергията, износа на електроенергия в чужбина и цялостната либерализация на пазара. Това също попречи на компанията да направи зелени инвестиции в термичната електроцентрала край Варна, която впоследствие ЧЕЗ затвори.

Трибуналът на Международния арбитражен център ICSID потвърди, че исковете на ЧЕЗ са в съответствие със Споразумението за енергийна харта и заяви, че провеждането на арбитражни производства и упражняването на исковете на ЧЕЗ не са в противоречие със законодателството на Европейския съюз. Други европейски енергийни компании също водят арбитражни производства с България, припомнят чешките медии.

ЧЕЗ навлезе на българския пазар през 2004 г., едновременно с австрийската EVN, германската E.ON и други европейски енергийни компании, които започнаха да инвестират в страната с очакването, че енергийният пазар ще бъде либерализиран.

3е-news.net