Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне заем до 60 млн. евро на българската компания "Еврохолд", за да купи доставчика на ток в Западна България - ЧЕЗ, съобщи БНТ. Общата цена на сделката е 335 млн. евро и се очаква да приключи до края на юни.

Застрахователната компания "Еврохолд" обяви в края на май, че ще набере допълни средства и през Българската фондова борса.

Доставчикът на ток в Западна България е най-голямото електроразпределително дружество у нас. То е собственост на чешката държавна компания ЧЕЗ. Дружеството се опитва да го продаде от няколко години. За първи купувач беше избрана компанията "Инерком" на Гинка Върбакова.

До сделка обаче така и не се стигна след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не одобри продажбата. Мотивът на антимонополистите е, че "Инерком" притежава мощности за производство на ток и придобиването ще наруши правилата на пазара.

Така ЧЕЗ намериха нов купувач в лицето на "Еврохолд". В последствие съдът отмени решението на КЗК за първата забрана за покупка от "Инерком", но решението не е окончателно.