Украинската държавна газова компания "Нафтогаз" съобщи днес, че арбитражен съд в Хага е наредил на Москва да плати компенсация от 5 милиарда долара за незаконна експроприация на активите й в анексирания от Русия Крим през 2014 година, предаде Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на "Нафтогаз" Олексий Чернишов определи вчерашното постановление на Хагския арбитражен съд към Постоянния арбитражен съд като "ключова победа на енергийния фронт" и заяви, че очаква още решения в полза на Украйна.

"Въпреки опитите на Русия да възпрепятства правосъдието, Арбитражният съд нареди на Русия да компенсира "Нафтогаз" за загуби от 5 милиарда долара", съобщи украинската компания.

"Русия трябва да изпълни това решение в съответствие със задълженията си по силата на международното право", обяви "Нафтогаз" в комюнике.

Русия, която започна мащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., анексира Кримския полуостров през 2014 г., което доведе до вълна от санкции от страна на повечето западни правителства.

Руският "Газпром" не коментира постановлението.

"Нафтогаз" е стартирал арбитражни процедури заедно с шест други компании в рамките на "Нафтогаз груп" през октомври 2016 г., обяви украинската компания и добави, че изслушванията за определяне на размера на компенсацията са приключили през март 2022 г.

"Нафтогаз" съобщи, че решението на арбитражния съд е взето след изслушвания за определяне на размера на компенсацията, които са приключили през март 2022 г.

Тим Аш, анализатор в "БлуБей асет мениджмънт" (BlueBay Asset Management), заяви, че отсъждането е "огромна законова победа за Украйна и мисля, че ще има още много такива".

"Нафтогаз" преговаря с инвеститори за преструктуриране на дълга, за да извади компанията от продължилия с месеци дефолт.

Сега, след съдебното решение, "Нафтогаз" заяви, че ако Русия откаже да плати доброволно, компанията може да инициира "процес на признаване и допускане за изпълнение на решението на територията на тези държави, в които се намират активи на Руската федерация".

Компанията не каза повече за това към кои задгранични руски активи може да се насочи.

Активите на "Нафтогаз" включваха "Черноморнафтогаз", който произвеждаше добиваше количества газ от Черно море.

"Нафтогаз започна арбитражно производство с шест други компании в групата на Нафтогаз през октомври 2016 г., се казва в съобщението, отбелязвайки, че арбитражното решение е постановено след