"Нафтогаз" стана първата украинска държавна компания, която обявява технически фалит след началото на руската военна агресия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Енергийната компания изпадна в състояние на неплатежоспособност (дефолт), след като обяви, че не може да извърши дължими плащания към държателите на нейни еврооблигации. Крайният срок, до който трябваше да бъде платено на инвеститорите, изтече вчера (26 юли).

"Правителството на Украйна не разреши на "Нафтогаз" да извърши необходимите плащания", се казва в съобщение на компанията, цитирано от Ройтерс.

"Нафтогаз" обяви, че кредиторите й не са одобрили предложение да бъдат замразени за срок от две години плащанията по някои от нейните еврооблигации. Енергийната корпорация съобщи, че работи по нова оферта към инвеститорите, която е изготвена от украинското правителство.

Киев отправи официална молба до притежателите на международните й облигации, предлагайки двугодишно замразяване на по-голямата част от тях, като даде на кредиторите срок до 9 август да гласуват предложението. Украйна може да спести 200 милиарда гривни (5,45 милиарда долара) за приоритетни нужди, като отсрочи плащането на външния си дълг, заяви във вторник премиерът Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс. 

Главният изпълнителен директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко каза миналата седмица, че компанията работи с правителството, за да привлече 8 милиарда долара, с които да купи допълнителни 4 милиарда кубични метра газ, необходими за задаващия се отоплителен сезон.

Витренко заяви на 18 юли, че в момента Украйна има резерви от 11,5 милиарда кубични метра и си е осигурила финансиране за внос, с който те да достигнат 15 милиарда кубични метра. Правителството обаче е заложило по-висока цел от 19 милиарда кубични метра заради руската инвазия.

Денис Шмигал заяви, че украинският кабинет е одобрил молба до американското правителство за споразумение за "газ на лизинг", с което да се помогне на Киев за отоплителния сезон.