Бившият ръководител на украинската газова компания "Нафтогаз" Андрий Коболев има своя собствена версия за причината на течовете в тръбите на газопроводите "Северен поток" - тя е, че още по време на изграждането на подводното съоръжение в тръбите са били заложени експлозиви. Версията си Кобелев споделя пред немския в. "Зюддойче цайтунг", като обяснява защо според него само Русия може да стои зад саботажа - и как се предполага, че Москва го е извършила.

На Запад почти няма съмнение, че гигантските течове в газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" са причинени от саботаж. Разузнавателните служби виждат ясни признаци за авторството на Москва. Кремъл на свой ред обвинява САЩ.

Бившият ръководител на украинската газова компания "Нафтогаз" Андрий Коболев обяснява: "Тези тръбопроводи в Балтийско море се наблюдават с повишено внимание. В тръбите са вградени множество сензори, които позволяват да се следи потокът на газа...", казва той пред вестника. Според Кобелев при завършването на тръбопровода на място са пристигнали руски военни кораби и са прехвърли оборудване, като това е документирано. Според Коболев е известно също, че задачата на тези бойни кораби на руския флот е била подготовката и извършване на диверсионни операции в открито море.

Тъй като НАТО също има силно присъствие в района, почти невъзможно газопроводите да са били минирани от водолази или подводници, смята Коболев и допълва, че експлозивите са поставени по време на полагането на тръбите, а този метод не е руско изобретение, а наследство от Съветския съюз.

"В последната фаза на строителството на "Северен поток 2" всички чуждестранни компании и техните кораби вече бяха под санкции", казва бившият ръководител на украинската газова компания "Нафтогаз". Така че газопроводът е бил завършен само от руски строителни съоръжения, които са били ескортирани от руски военни кораби. А тръбопроводът е завършен точно на мястото, където сега е станала експлозията, казва той.

Що се отнася до мотивацията на Кремъл, експертът обяснява: "Доставките на газ не са бизнес за Русия. Те са оръжие, а Русия винаги е била готова да го използва, за да изнудва Европа. Особено германците никога не са искали да признаят това пред себе си", казва той пред вестника.

Междувременно федералният министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер обяви, че е създадена съвместна група за разследване на експлозиите в Германия, Швеция и Дания. "Сега искаме да създадем съвместен екип за разследване - съвместна група за разследване съгласно правото на ЕС, в която и трите държави ще изпратят следователи", заяви тя пред в. "Билд".

Експертите от военноморските сили, полицията и разузнавателните служби трябва да работят заедно. Фезер обяви и съвместен морски контрол със съседните държави Полша, Дания и Швеция. "Патрулираме в морето в тясна координация помежду си. Показваме възможно най-голямо присъствие", каза тя. За тази цел ще бъдат използвани всички налични кораби на Федералната полиция.