Изпълнителният директор на украинската компания Нафтогаз Юрий Витренко обвини Германия, че "задушава икономиката" на Украйна, подкрепяйки строителството и пускането на газопровода "Северен поток-2", предаде ТАСС и БТА.


С пускането на "Северен поток-2" може да се очаква, че вече няма да има транзит на газ през територията на Украйна. Германия трябва да разбере, че по този начин ще допринесе за икономическото задушаване на Украйна, каза министърът в интервю за "Дойче веле".

По думите на Витренко действията на Германия ще доведат както до финансови загуби за Киев, така и до застрашаване на стабилността на газовите доставки за Европа.

Приходите от транзит са много важни за украинската икономика, а целият украински и източноевропейски газов пазар бе сформиран на основа очакванията газът да върви от изток на запад. Такива радикални изменения - газът да се транспортира от запад на изток (. . .) - са заплаха за стабилността на доставките в региона. Германия като един от лидерите на ЕС трябва да осъзнае това, допълни Витренко.

Доставките по газопровода "Северен поток-2", който свързва Германия директно с Русия, могат да започнат през идните месеци и дори преди края на 2019 година, обяви миналата седмица руският министър на енергетиката Александър Новак.