САЩ днес наложиха за първи път санкции на корабни компании поради нарушения на санкциите, с които се забранява износа на руски петрол по море, чиято цена е по-висока от 60 долара за барел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Администрацията на американския президент Джо Байдън санкционира базираната в Турция компания "Айс пърл навигейшън" (Ice Pearl Navigation SA). Тя е обект на санкции, тъй като нейният петролен танкер "Ияша голдън Босфъръс" (Yasa Golden Bosphorus) е превозвал руски суров петрол, който е струвал над 80 долара за барел. Това е станало след декември миналата година, когато влезе в сила ограничението за износ по море на черно злато от Русия, обяви министерството на финансите на САЩ.

Под ударите на американските санкции попада и компанията "Ламбър марийн" (Lumber Marine), която е базирана в Обединените арабски емирства. Тя е собственик на петролния танкер "Ес Си Еф Приморье" (SCF Primoyre), който е транспортирал руски суров петрол, чиято цена е била над 75 долара за барел.

И двата танкера са посещавали пристанища в Русия. Превозът на руски петрол е ставал при посредничеството на доставчици на услуги, базирани в САЩ, посочва американското финансово министерство.

Миналия декември Г-7, ЕС, Австралия, Канада въведоха ограничение на цената на руския суров петрол, превозван по море, от 60 долара за барел.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза в изявление, че с ценовия таван купувачите "сключват по-трудно сделки" при покупките си, ограничавайки приходите на Москва.