Италианските регулаторни органи наложиха на Амазон /Amazon/ рекордна глоба в размер от 1,13 милиарда евро за предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара, предадоха Ройтерс и ДПА. Това е една от най-големите глоби, налагани досега на американския технологичен гигант в Европа, припомня БТА.

Технологичните гиганти като Амазон, Гугъл /Google/, Фейсбук /Facebook/, Майкрософт /Microsoft/ и Епъл /Apple/ са подложени на все по-сериозен регулаторен натиск след серия скандали, свързани с лични данни и дезинформация, както и след оплаквания на много бизнеси, че злоупотребяват с позициите си на пазара.

В специално изявление италианският регулатор посочва, че Амазон злоупотребява с господстващата си позиция на италианския пазар за посреднически услуги и притиска търговците, действащи на Amazon.it, да използват логистичната услуга Fulfilment by Amazon (FBA).

Регулаторът изтъква, че Амазон е обвързал ползването на FBA с набор от изключителни предимства, включително и т. нар. етикет за отличие /Prime label/, който подобрява позицията на офертите и увеличава продажбите в Amazon.it. Амазон пречи на много търговци да получат етикета, ако офертите им не са управлявани през FBA, посочва регулаторът.

От Амазон обаче контрират, че FBA е "напълно незадължителна услуга" и мнозинството търговци в Amazon.it не се възползват от нея.

"Търговците избират FBA, закото тази услуга е удобна, ефикасна и конкурентоспособна като цена", посочват от Амазон, определяйки това решение като несправедливо и непропорционално.

Технологичният гигант подчерта, че "категорично не е съгласен" с решението на AGCM и че ще подаде жалба, допълва БНР.

Междувременно Европейската комисия похвали решението на италианския антимонополен регулатори като чудесен пример за успешно сътрудничество между национална агенция и мрежовите органи на ЕС.