Американският гигант в онлайн търговията Амазон (Amazon) обяви днес, че иска да наеме 125 000 души в САЩ за логистичната си дейност, предадоха световните агенции. Това става известно, две седмици след като компанията съобщи, че иска да наеме десетки хиляди служители на офисни позиции в световен мащаб.

Вакантните позиции са на пълно или непълно работно време в складовете или транспорта. Амазон обаче не даде подробности за сроковете, в които ще бъдат наети нужните служители, посочи Франс прес.

Компанията уточни, че ще плаща на новите служители средно 18 долара на час в условията на затегнат пазар на труда и в момент когато повече хора пазаруват онлайн, отбелязват Асошиейтед прес и БТА.

В някои части на страната Амазон ще даде и еднократни бонуси от 3000 долара при започване на работа. Конкуренцията за почасови служители стана ожесточена и компаниите предлагат по-високо заплащане, бонуси и други стимули.

Амазон прави всичко възможно, за да привлича кадри. Миналата седмица компанията информира, че ще плаща изцяло обучението в колеж на почасовите работници от идната година.

През миналата година по време на пандемията много хора замениха пазаруването във физически магазини с онлайн и търговците на дребно регулираха набирането на персонал, за да се приспособят към този модел. Само Амазон, вторият най-голям частен работодател в САЩ, нае миналата година 500 000 души, припомня АП.

Компанията обяви днес, че тази година е отворила над 250 нови обекта, включително складове и летищни центрове, и планира този месец да открие още 100 логистични съоръжения