Германия обяви днес, че гаранциите й за нейни компании, инвестиращи в Украйна, ще бъдат разширени и отвъд щетите върху собствеността.

Отсега нататък гаранциите ще покриват също и конверсии и рискове при трансфер на лихвени плащания по квази-капиталови заеми (финансиране, което е хибридно между акционерен капитал и дългово задължение). Те се използват често от германски компании за финансиране на украински дъщерни дружества, се посочва в комюнике на икономическото министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Понастоящем 14 компании използват гаранции, покриващи обща максимална ликвидност от 280 милиона евро, обяви ведомството. То добави, че е получило по-нататъшни заявки и ще ги обработи бързо.

Федералното правителство трябва да поеме повече риск от обикновено, каза през април Микаел Хармс, управляващ директор на "Германската източна бизнес асоциация". Правителството "не трябва да поема бизнес риска от компаниите, но трябва да помага с нов тип продукти", отбеляза тогава Хармс.

Ситуацията е особено тежка по отношение на застраховането на сектора на транспорта, тъй като презастрахователите се оттеглиха от пазара, което създава проблем за логистичните компании, изтъкна Хармс. Той обаче разкритикува властите в Украйна, че оказват натиск върху много компании да се откажат от бизнеса в Русия, наричайки този натиск "неразумен".