Един от изводите от ковид пандемията е, че се увеличават възможностите за релокация на производства и привнасяне на процеси и услуги в страните от Централна и Източна Европа, към България. Много от големите компании в Западна Европа говориха за "решоринг" ("оншоринг") (reshoring, onshoring) като процес на връщане на производство обратно в страните, което обаче е изключително трудно постижимо начинание. С началото на войната в Украйна обаче се наложи една нова концепция. Тогава заговорихме за "френдшоринг" (friendshoring) - пренасяне на производства в страни, които са геополитически съюзници.

Това каза в Бургас Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Институт за икономическа политика (ИИП) по време на германско-българсия бизнес форум "Nearshoring and diversification back to EU", който се провежда в Международния конгресен център в морския град. Организатори са Германо-Българската индустриално-търговска камара и местната община, съобщи БТА.

"На първо място всичко започна със затруднения в международните вериги на доставки по време на пандемията, затруднения в международните търговски коридори. Всички си спомняме какво се случи със Суецкия канал и как установихме, че от тази част на света сме зависими, и тази грешка в корабоплаването се отрази на цената на контейнерите, превозите и т.н.", коментира Георгиев. По думите му икономическите модели, при които имаме една много ефективна и оптимизирана система с поддържане на много малко наличности, не може да бъде устойчива.

По определението на Световния икономически форум "френдшоринга" (от английското friend - приятел) е трупаща популярност търговска практика, при която мрежите на веригата за доставки са фокусирани върху държави, смятани за политически и икономически съюзници. Съществуват обаче опасения, че преминаването към подобна търговска практика рискува да задълбочи геополитическата фрагментация и това, което се нарича (и описва) като "деглобализация".

Освен "решоринг" и "френдшоринг" пробива и другa модернa техники около глобалните вериги за доставки - "неаршоринг" (от near - наблизо). Това явление е наречено "неаршоринг", обратното на "офшоринга", и означава, че компаниите прехвърлят част от производството си в страни, близки до техните пазари и с подобни часови зони, за да сведат до минимум ефектите от прекъсванията във веригите за доставки.

Фактор, който допринася за процесите на диверсификация и скъсяване на веригите на доставки са и климатичните цели на Европейския съюз. "Тук не говорим само за законодателството, което е доста сериозен фактор, но говорим и за това, че има нарастващо значение в поведението на потребители и компании, които имат за цел да вземат все по-изпреварващи мерки за това да отразят тези климатични цели в своето поведение", заключи Георгиев.

Проблемите с веригите за доставки коментира на форума и Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България" и президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

"Веригите за доставка не могат да се променят от днес за утре, защото те са структури, които са се развивали с години между доставчиците и производителите. Те не могат да бъде променени толкова бързо. Пренастройването им отне много дълго време. Да не кажем, че то продължава и до днес. Европейският съюз и Германия взеха мерки, водят се много разговори с държавите, в които са изнесени производства. Правят се опити да се върнат производствата в Европа. Видяхме колко трудно беше да произведем маски в ЕС в началото пандемията", каза Курт.