Финансовата помощ за Украйна расте - от началото на годината страната е получила от западни донори десетки милиарди долари. Същевременно донорите хвалят правителството в Киев, че успява, въпреки войната, да поддържа макроикономическа и валутна стабилност.

Днес украинското министерство на финансите, цитирано от Укринформ и БТА, съобщи, че хазната е получила грантове на стойност 1,25 милиарда долара от САЩ посредством доверителен фонд от донори на Световната банка. 

"През 2023 година Украйна вече е получила от САЩ 8,45 милиарда долара преки грантове за подкрепа на държавния бюджет. От началото на руската инвазия в Украйна държавният бюджет вече е получил 20,4 милиарда долара под формата на грантове от САЩ", според комюникето на ведомството.

Грантът е предоставен като част от петото допълнително финансиране по проекта "Държавни разходи за поддържане на административния потенциал" (PEACE).

Грантовото финансиране ще бъде използвано за възстановяване на разходите на държавния бюджет, по-специално за изплащане на заплатите на държавните служители и плащаният по определени програми за социално подпомагане.

Понастоящем Украйна изпълнява съвместен проект с Международната банка за възстановяване и развитие (от Групата на Световната банка) и Международната асоциация за развитие за подкрепа на държавни разходи за устойчива държавна администрация в Украйна за общо 16,5 милиарда долара и 1,4 милиарда долара.

Миналия месец Украйна получи 1,6 милиарда долара от ЕС.

В началото на юли Украйна получи от Международния валутен фонд (МВФ) втори кредитен транш, на стойност 890 млн. долара. Средствата са предоставени в резултат на успешния първи преглед на програмата за разширено финансиране (Extended Fund Facility - EFF), посочи министерството на финансите на страната. Досега Украйна е получила 3,59 млд. долара от МВФ. Общото финансиране по програмата, задействана през март 2023 г., се равнява на 15,6 млрд. долара. 

В същото време валутните резерви на Украйна са достигнали рекордните 39 милиарда долара, благодарение на финансовата подкрепа на западните партньори на страната.  Това е най-високото ниво на валутните резерви на Украйна от обявяването на независимостта й преди повече от 30 години.

ЕС работи по проект за използване на замразените руски активи за възстановяване на Украйна. ЕС замрази над 200 милиарда евро активи на Руската централна банка след началото на инвазията в Украйна. Замразени са и други 30 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси, близки на режима на Путин.

По предварителни сметки тези замразени активи в Европа могат да осигурят 3 милиарда евро годишно за възстановяването на Украйна.