Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (Federal Aviation Administration - FAA) обяви, че ще извърши допълнителни проверки след на инцидента със самолет "Боинг" (Boeing) 777 на американската авиокомпания "Юнайтед еърлайнс" (United Airllines) над Денвър, Колорадо.

Вчера самолет от този модел, излетял от Денвър за Хонолулу, трябваше да се върне на летището заради повреда на десния му двигател. Самолетът кацна безопасно, но двигателят се разпадна във въздуха и големи части от него паднаха близо до жилищни сгради. Пострадали няма.

Каква е причината за "разпадането" на двигателя

Въз основа на първоначалната информация стигнахме до заключението, че проверката трябва да се съсредоточи върху лопатките на вентилатора, които са уникални за този модел двигател - "Прат енд Уитни" 4000-112 (Pratt & Whitney 4000-112", използван само за самолети "Боинг" 777, заявиха от Федералната авиационна администрация на САЩ, предаде Би Би Си (BBC).

Първоначалната констатация на Националния съвет за безопасност на транспорта (National Transportation Safety Board - NTSB) е, че по-голямата част от щетите са настъпили в десния двигател, където две лопатки на вентилатора са счупени, други лопатки също са засегнати. Основната част от самолета е претърпяла само незначителни щети.

Докато разследването продължава, препоръчваме да се преустанови експлоатацията на 69 самолета в експлоатация и 59 на склад от модела 777, задвижвани от двигатели "Прат енд Уитни" 4000-112, се казва в изявление на компанията самолетопроизводител.

"Прат енд Уитни" заявиха на свой ред, че са изпратили екип, който да работи със следователи по причините на инцидента.

Авиокомпаниите спират полетите с този модел

"Юнайтед Еърлайнс" и двете водещи авиокомпании в Япония - "Джапан еърлайнс" (Japan Airlines - JAL) и "Ол Нипон еъруейз" (All Nippon Airways - ANA) обявиха, че спират да използват своите 62 самолета "Боинг" 777.

От "Боинг" заявиха, че 128 самолета със същия двигател трябва да бъдат заземени. Според Федералната авиационна администрация на САЩ "Юнайтед" е единствената авиокомпания в страната, която лети с този модел на "Боинг", а останалите самолети са в Япония и Южна Корея.

След инцидента "Юнайтед еърлайнс" заяви, че доброволно и временно прекратява полетите на 24-те си самолета с двигатели "Прат енд Уитни" 4000.

"Джапан еърлайнс" и "Ол Нипон еъруейз" са заземили съответно 13 и 19 самолета с такива двигатели, но са избегнали анулиране на полети, като са използвали други машини.

Корейската авиокомпания "Къриън Еър" (Korean Air) съобщи, чер спира своите шест самолета от модела.