Преди две години Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"За всичките години, в които основен част от работата ми е бил подбора на кадри, смятам че за да си добър в това, винаги трябва да подхождаш с уважение към човека срещу теб, да се опиташ да извлечеш най-добрите му качества по време на интервюто и да го предразположиш да бъде себе си", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Нина Пелтекова.

Коя е тя?

Здравейте, казвам се Нина, от София съм и съм щастлива съпруга и майка на 2 будни, палави и безкрайно усмихнати деца. От почти една година съм част от екипа на Qualifast. Преди това имам професионален опит над 12 години в различни български и международни ИТ компании, като съм имала възможността да се занимавам с всеки аспект на човешките ресурси.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

В момента съм на позиция HR Manager в един малък, сплотен и готин екип. Ние сме българска софтуерна компания, която е съсредоточена в работа предимно със стартъпи. Помагаме с дигитализирането на техните идеи по най- ефективния възможен начин. Като единствен HR в компанията имам възможността да се занимавам с доста разнообразна работа, което е и вълнуващото предизвикателство за мен. Част от задълженията ми са свързани с подбора и наемането, въвеждането на новите колеги, изграждането на ефективен работен екип и атмосфера, подобряването на вътрешните процеси, със специален фокус върху развитието на хората, организирането на всякакви вътрешни и външни инициативи, както и дейности свързани с employer branding . За всичките години, в които основен част от работата ми е бил подбора на кадри, смятам че за да си добър в това, винаги трябва да подхождаш с уважение към човека срещу теб, да се опиташ да извлечеш най-добрите му качества по време на интервюто и да го предразположиш да бъде себе си. С риск да прозвучи непрофесионално, смятам , че подхода към хората и развитото шесто чувство на интервюиращите са сред водещите качества, които те трябва да притежават.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

В компанията ценим отговорната и екипна работа, предприемаческия нюх и желанието да правиш нещо смислено както за себе си, така и за другите. Екипът ни се състои от хора със силно изявен технически профил, ориентирани към иновациите, и за да може някой да се чувства в свои води при нас, задължително трябва да има постоянно желание да се усъвършенства в работата си.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Със сигурност всяко едно от изброените неща имат значение и са свързани помежду си. Според мен най-ценно е да попаднеш в среда с хора, които да те стимулира да се развиваш и да даваш най-доброто от себе си.

Колко важно е за Вас първото впечатление по време на интервю?

Много, ама много важно! Това е първата възможност и на двете страни да придобият представа една за друга. Смея да твърдя, че не само в личен, но и професионален план, много рядко ми се е случвало първото впечатление да ме подведе. Затова и често му се доверявам.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Със сигурност има задължителни елементи, които е важно да бъдат обсъдени по време на интервюто, но като цяло винаги се опитвам срещите да бъдат ползотворни и интересни и за двете страни, да протичат непринудено под формата на събеседване и с добро настроение.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Смятам, че за 3-4 месеца и двете страни могат да преценят дали са взели правилно решение или не. А това, че всеки допуска грешки е ясно. Аз често се шегувам , че благодарение на допуснати много любими грешки в кариерата си, създадох големи приятелства с хора, с които имах възможността да работя дълги години.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Все повече ми прави впечатление, че по-младите хора често твърдят, че главен техен мотиватор е възможността за развитие , но въпреки това водещо при избора им на работа е финансовото измерение. Но в крайна сметка всеки човек се намира в различен етап от живот си и има различни нужди. Това е целта на процеса на подбор - да намериш правилните хора , в точния момент, за конкретната позиция и компания.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Аз съм учила само в България и нямам личен поглед върху образованието в чужбина. Но въпреки това, опита ми до момента показва, че ако човек е достатъчно мотивиран и ориентиран, може да получи добро образование навсякъде.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Бих им казала да бъдат активната страна в този процес, да вземат решенията си информирано, както и да бъдат смели и да пробват, защото няма лош опит. Всяка грешка е просто един урок, който може да послужи за трамплин в израстването ни както в личен, така и в професионален аспект.